Η Βραζιλία αναζητά κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία ημιαγωγών

Ορθώνει ανάστημα στις ΗΠΑ
28 Μαρτίου 2023 08:13
Η Βραζιλία αναζητά κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία ημιαγωγών

Λίγο πριν την επίσκεψη του Βραζιλιάνου Προέδρου, Luiz Inacio Lula da Silva, στην Κίνα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποκάλυψε πως η Βραζιλία θα επιζητήσει κινεζική τεχνολογία και επενδύσεις για να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών στη χώρα της Νότιας Αμερικής, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την ανάμιξη της Κίνας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Celso Amorim, τόνισε πως η χώρα του δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει πλευρά στις ολοένα και αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και στο ταξίδι του Βραζιλιάνου Προέδρου θα επιζητηθεί η συνεργασία με την Κίνα για να καλλιεργηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Βραζιλίας και η ψηφιακή της οικονομία.

Ο Amorim πρόσθεσε πως οι δύο χώρες είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες για δορυφόρους, καθώς και συμβάσεις για παραγωγή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και μικροηλεκτρονικών.

Οι ΗΠΑ έχουν πει εμμέσως πως η παραγωγή κινεζικών μικροηλεκτρονικών δεν είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια της Βραζιλίας για παραγωγή ημιαγωγών εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης.

Δε δίνω την προσοχή μου σε μηνύματα. Αν θέλουν οι ΗΠΑ, μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερους και καλύτερους όρους και αυτό ήταν, θα διαλέξουμε τα δικά τους. Δεν έχουμε καμία προτίμηση σε ένα κινεζικό εργοστάσιο ημιαγωγών. Αλλά αν προσφέρουν καλούς όρους, δε βλέπω γιατί να αρνηθούμε. Δε φοβόμαστε το μεγάλο κακό λύκο. – Amorim

Η Βραζιλία δε βλέπει τον κόσμο χωρισμένο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και δε θα υιοθετήσει μία ιδεολογία από κανέναν τους, είτε πρόκειται για διεθνές κομμουνισμό είτε για τον πόλεμο των δημοκρατιών εναντίων των αυταρχικών καθεστώτων. - Amorim