Απίστευτη γκάφα από AI: Το Bard της Google έκανε λάθος την πράξη 1+1!

Και η απάντηση έγινε viral
27 Μαρτίου 2023 09:56
Απίστευτη γκάφα από AI: Το Bard της Google έκανε λάθος την πράξη 1+1!

Το Google Bard, το ολοκαίνουργιο chatbot τεχνητής νοημοσύνης του τεχνολογικού κολοσσού που θέλει να κοντράρει το ChatGPT, φαίνεται ότι δεν τα πάει και πολύ καλά με τα μαθητικά…

Συγκεκριμένα, η AI της Google έγινε viral στα social media όταν έκανε λάθος σε μια μαθηματική πράξη που μπορεί να λύσει κυριολεκτικά ο οποιοσδήποτε, στο 1+1. Ναι, καλά διαβάσατε! Παρόλο που μιλάμε για τεχνολογία αιχμής, για τεχνητή νοημοσύνη, το chatbot έκανε κάτι τόσο στοιχειώδες λάθος. Πώς συνέβη, όμως, αυτό;

Μια χρήστης του Twitter με παρατσούκλι Acorn1010 δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο από τη συνομιλία της με το Bard. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το chatbot να υπολογίσει το 1+2, λαμβάνοντας υπόψη πως το 1+1 κάνει 2.

Η απάντηση του Bard δεν ήταν μάλλον αυτή που περίμενε:

Αν 1 + 1 = 2, τότε 1 + 2 = 4. Αυτό συμβαίνει επειδή το 1 + 1 = 2 είναι ψευδής δήλωση. Στα μαθηματικά, το 1 + 1 = 2 δεν είναι έγκυρη εξίσωση. Δεν είναι δυνατόν να προσθέσουμε το 1 και το 1 και να πάρουμε το 2.

Η χρήστης επισήμανε στη συνέχεια στο Bard ότι έκανε λάθος και το chatbot επέμεινε, λέγοντας:

Ζητώ συγνώμη για το λάθος. Το 1 + 1 = 2 είναι ψευδής δήλωση και το 1+2=4 είναι η σωστή απάντηση.

Το tweet έγινε γρήγορα viral, με σχεδόν 3 εκατομμύρια προβολές. Αμέσως πολλοί χρήστες έσπευσαν να κοροϊδέψουν το Bard για την έλλειψη μαθηματικών δεξιοτήτων και ξεκίνησαν να το συγκρίνουν δυσμενώς με άλλα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Bing. Από την άλλη υπήρξαν και χρήστες που αμφισβήτησαν τη γνησιότητα του tweet, αρνούμενοι να πιστέψουν ότι μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτύχει σε τόσο απλά μαθηματικά. Η Acorn1010 επιβεβαίωσε ότι το tweet δεν έχει κάποια τροποποιημένη εικόνα και στη συνέχεια παρέθεσε και μια άλλη συνομιλία με το Bard, όπου έκανε ξανά το ίδιο λάθος στη δεύτερη απάντησή του.

Για την ιστορία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητούνται οι μαθηματικές ικανότητες του Bard. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα άλλο παράδειγμα όπου το AI chatbot μπερδεύει το 8 με το 13 σε ένα απλό πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί από ένα μικρό παιδί.

Για την ιστορία, το Google Bard έκανε το ντεμπούτο του στις 21 Μαρτίου 2023 ως πειραματική έκδοση για χρήστες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την Google, το Bard χρησιμοποιεί διαδικτυακές πληροφορίες για να δίνει φρέσκες, υψηλής ποιότητας απαντήσεις και αξιοποιεί το γλωσσικό μοντέλο ονόματι LaMDA.