Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του Νόμου του Μουρ

Και συνιδρυτής της Intel
27 Μαρτίου 2023 09:49
Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του Νόμου του Μουρ

Ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel και δημιουργός του Νόμου του Μουρ, πέθανε στη Χαβάη σε ηλικία 94 ετών. Ο Moore ασχολήθηκε με τους ημιαγωγούς τη δεκαετία του ’50. Ήταν αυτός που πρόβλεψε ότι η υπολογιστική ισχύς των υπολογιστών θα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο, αλλάζοντας αργότερα αυτήν την πρόβλεψη στα δύο χρόνια, μία θεωρία που έγινε γνωστή ως ο Νόμος του Μουρ.

Δύο δεκαετίες πριν να ξεκινήσει η επανάσταση των υπολογιστών, ο Moore είχε γράψει πως τα ενοποιημένα κυκλώματα θα οδηγήσουν “σε θαύματα ως υπολογιστές σπιτιού – ή τουλάχιστον τερματικά που θα είναι συνδεδεμένα σε έναν κεντρικό υπολογιστή – ως αυτοματοποιημένα εργαλεία ελέγχου σε αυτοκίνητα και ως προσωπικές κινητές συσκευές επικοινωνίας”. Από τότε, τα chips έγιναν πιο αποδοτικά και λιγότερο ακριβά, με εκθετικό ρυθμό.

Μετά το μεταπτυχιακό του, ο Moore εργάστηκε στο εργαστήριο της Fairchild Semiconductor. Η επέκταση αυτής της εταιρίας ήταν η αρχή για να μετατραπεί η γη νότια του San Francisco σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Silicon Valley. Το 1968, ο Moore εγκατέλειψε την Fairchild για να ιδρύσει την Intel μαζί με τον Robert Noyce.

Αυτό που προσπαθούσα να κάνω ήταν να μεταφέρω το μήνυμα πως αν βάλουμε περισσότερα πράγματα σε ένα chip, θα κάνουμε τα ηλεκτρονικά φθηνότερα.

Αφήνει πίσω μία κληρονομιά που άλλαξε τη ζωή κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Η μνήμη του θα ζει αιώνια. – Pat Gelsinger, CEO Intel

Μετά την Intel ο Moore αφιέρωσε τη ζωή του στη φιλανθρωπία. Μαζί με τη σύζυγό του Betty, ίδρυσε το Gordon and Betty Moore Foundation, το οποίο επικεντρωνόταν σε περιβαλλοντικούς σκοπούς. Στόχοι μεταξύ άλλων, ήταν η προστασία του Αμαζονίου και η προστασία του σολομού σε ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία. Το 2002 ο Moore έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να πάρει ένας πολίτης στις ΗΠΑ.