Κάποιος έβγαλε στη φόρα τον πηγαίο κώδικα του Twitter!

Ένας νέος μπελάς για τον Elon Musk
27 Μαρτίου 2023 08:43
Κάποιος έβγαλε στη φόρα τον πηγαίο κώδικα του Twitter!

Το Twitter, το πασίγνωστο κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, αντιμετώπισε μια πάρα πολύ σοβαρή παραβίαση ασφαλείας, καθώς ορισμένα τμήματα του πηγαίου κώδικά του διέρρευσαν στο διαδίκτυο από έναν ανώνυμο χρήστη στο GitHub. Η αποκάλυψη έγινε μέσα από ένα νομικό έγγραφο που κατέθεσε το ίδιο το Twitter.

Σύμφωνα με αυτό, "διάφορα αποσπάσματα" του πηγαίου κώδικα του Twitter, ο οποίος χρησιμοποιείται ενεργά για τη λειτουργία του social media, δημοσιεύθηκαν από έναν χρήστη με το όνομα "FreeSpeechEnthusiast στο GitHub, μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή κώδικα και την ανάπτυξη λογισμικού που ανήκει στη Microsoft.

Το GitHub δήλωσε ότι κατέβασε τον κώδικα την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος του Twitter. Συγχρόνως, η εταιρία του Musk ζήτησε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ να διατάξει το GitHub να προσκομίσει και "όλες τις πληροφορίες αναγνώρισης" που σχετίζονται με το όνομα χρήστη "FreeSpeechEnthusiast", όπως προκύπτει από την κατάθεση της 24ης Μαρτίου.

Σίγουρα, η διαρροή δημιουργεί μια νέα πρόκληση για τον Musk, ο οποίος έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό του Twitter κατά περισσότερο από το ένα τρίτο και είναι παράλληλα αντιμέτωπος και με τη φυγή πολλών διαφημιστών από τότε που αγόρασε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Γενικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν θέλει μια εταιρία ή κάποιος developer να συμβεί κάτι τέτοιο, με τον πιο προφανή να αφορά τους κινδύνους ασφαλείας.

Ακόμη δεν είναι σαφές πόσο καιρό ο πηγαίος κώδικας του Twitter ήταν δημόσια διαθέσιμος ή τι ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει στην εταιρεία.