Αληθινός ή φάρσα, ο σπάνιος καρχαρίας καλικάντζαρος που βρέθηκε στην Ελλάδα;

Αποσύρθηκε η μελέτη
26 Μαρτίου 2023 11:45
Αληθινός ή φάρσα, ο σπάνιος καρχαρίας καλικάντζαρος που βρέθηκε στην Ελλάδα;

Η θάλασσα είναι γεμάτη περίεργα πλάσματα και ένα από τα πιο παράξενα, είναι ο καρχαρίας γκόμπλιν ή καρχαρίας καλικάντζαρος. Οι θεάσεις τους είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως σε μεγάλα βάθη ωκεανών, ενώ δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στις 5 Αυγούστου 2020 λοιπόν, ένας άντρας που περπατούσε στην παραλία Κλεισίδι, στην Ανάφη των Κυκλάδων, παρατήρησε ξεβρασμένο στην παραλία ένα πλάσμα που δεν είχε δει ξανά. Το σήκωσε, το τοποθέτησε σε ένα βράχο, το έβγαλε φωτογραφία και το έστειλε σε μία ομάδα επιστημόνων.

Το 2022 οι ερευνητές δημοσίευσαν ένα paper για αυτό το πλάσμα, με τον τίτλο “New records of rare species in the Mediterranean Sea”. Λίγους μήνες αργότερα όμως, αφού η έρευνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων επιστημόνων, η αρχική ομάδα αναγκάστηκε να αποσύρει το paper αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται απλά για ένα πλαστικό παιχνίδι!

ΟΙ ερευνητές δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με τον υποτιθέμενο καρχαρία. Όλη η έρευνα βασίστηκε σε μία φωτογραφία ενός πολίτη. Όπως αναφέρει και το Gizmodo, πρόκειται για μία ιστορία που πρέπει να μας κάνει να "προσέχουμε την επιστήμη των πολιτών, την αμέλεια στο peer review και την πίεση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες να δημοσιεύσουν νέα ευρήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα και πιο συχνά”.

Το άρθρο σχολιάστηκε από άλλους επιστήμονες για το σχήμα του σαγονιού και άλλων τμημάτων του “δείγματος” στη φωτογραφία, τον λανθασμένο αριθμό των βραγχιών, την ακαμψία των πτερυγίων και την έλλειψη λεπτομερειών στην περιγραφή του άρθρου. Οι ερευνητές υπερασπίστηκαν το paper, ωστόσο οι αντιδράσεις, τους ανάγκασαν να το αναιρέσουν λόγω αμφιβολιών για το εύρημα.

Ο αρχισυντάκτης του Mediterranean Marine Science, ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη για τον έλεγχο και τη δημοσίευση του paper, δεν πρόσφερε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.

Tags: