Χακάρισμα Linus Tech Tips: Η απάντηση του Linus για όλα όσα συνέβησαν με τα κανάλια του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα μεγαλύτερα tech κανάλια παγκοσμίως έπεσε θύμα επιτήδειων hackers
25 Μαρτίου 2023 13:17
Χακάρισμα Linus Tech Tips: Η απάντηση του Linus για όλα όσα συνέβησαν με τα κανάλια του (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν μερικά 24ωρα το Linus Tech Tips, ένα από τα μεγαλύτερα YouTube κανάλια για PC hardware και tech περιεχόμενο έπεσε θύμα των hackers, με αποτέλεσμα να "πέσει" το κανάλι. Ο ιδιοκτήτης του, Linus Sebastian, ανακάλυψε ότι τρία κανάλια του (Linus Tech Tips, TechQuickie, TechLinked) είχαν παραβιαστεί, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες βίντεο είχαν εξαφανιστεί και στη θέση του μπήκαν βίντεο και livestreams που προωθούσαν απάτες με κρυπτονομίσματα. 

Τώρα, ο Linus Sebastian ανέβασε ένα βίντεο που ρίχνει φως στο περισταστικό και εξηγεί ψύχραιμα πως συνέβη το χακάρισμα των καναλιών του. Η ειρωνεία και το σοκαριστικό του περιστατικού όμως, όπως λέει και ο ίδιος, είναι ότι συνέβη σε ένα τεχνολογικής θεματολογίας κανάλι. 

Ο Καναδός YouTuber εξιστόρησε από την αρχή και με λεπτομέρεια τη κατάσταση, από το ότι σηκώθηκε στα χαράματα ολόγυμνος από το κρεβάτι του για να παλέψει και να πάρει πίσω από το κανάλι του, μέχρι και το τι ευθυνόταν για την παραβίαση αυτή. 

Δείτε το βίντεο του Linus για το χακάρισμα: 

Όπως εξηγεί στο βίντεο ο Linus, χακάρανε με έναν διαφορετικό τρόπο το λογαριασμό του χωρίς να στοχεύσουν απευθείας τους κωδικούς του. Τη ζημιά πρακτικά έκανε ένα PDF αρχείο το οποίο προερχόταν από μια φαινομενικά νόμιμη πηγή για μια επαγγελματική πρόταση. "Κάποιος από την ομάδα μας κατέβασε αυτό που φαινόταν να είναι μια προσφορά χορηγίας από έναν υποψήφιο συνεργάτη. Ήταν ένα αρκετά αθώο λάθος ως επί το πλείστον. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προερχόταν από μια πηγή που φαινόταν νόμιμη και δεν προκάλεσε καμία άμεση ανησυχία.

Αυτό που συνέβη παρασκηνιακά διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το κακόβουλο λογισμικό απέκτησε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του χρήστη και από τα δύο εγκατεστημένα προγράμματα περιήγησης, τον Chrome και τον Edge, συμπεριλαμβανομένων όλων των κωδικών πρόσβασης που έχουν αποθηκευτεί τοπικά, των cookies και των προτιμήσεων του προγράμματος περιήγησης. Δίνοντάς τους ουσιαστικά ένα ακριβές αντίγραφο αυτών των προγραμμάτων περιήγησης στον υπολογιστή-στόχο, το οποίο μπορούσαν να εξάγουν, συμπεριλαμβανομένων, κιόλας όλων των session tokens για κάθε συνδεδεμένο ιστότοπο." ανέφερε ο Linus στο βίντεο για τον τρόπο που ενήργησαν οι hackers. 

Μετά από αυτό ο Linus υποστηρίζει ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται. Στάθηκε όμως και στην τεχνική υποστήριξη του YouTube, λέγοντας ότι θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο επικοινωνίας αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων ασφαλείας.

Ευτυχώς για αυτούς και όλη την επιχείρηση, ανέκτησαν την πρόσβαση και σύντομα όλα τα κανάλια θα επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους.