Ένα δομικό συστατικό του RNA βρέθηκε σε αστεροειδή

Θαμμένο κάτω από την επιφάνεια
25 Μαρτίου 2023 11:00
Ένα δομικό συστατικό του RNA βρέθηκε σε αστεροειδή

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 έστειλε πίσω στη Γη δύο δείγματα που συνέλλεξε από τον αστεροειδή Ryugu το 2019. Τα δείγματα ήταν σε σφραγισμένες κάψουλες και έτσι μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση μόλυνσής τους, μία πιθανότητα που πάντα "βασάνιζε" τους επιστήμονες σε προηγούμενα δείγματα από άλλους διαστημικούς βράχους.

Τώρα, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Hokkaido, η οποία ανέλαβε τη μελέτη των δειγμάτων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη νουκλεοβάσεων RNA στο διαστημικό βράχο. Η ανάλυση έδειξε πως η σκόνη του αστεροειδούς περιείχε μία εκ των τεσσάρων βάσεων που αποτελούν το RNA, την ουρακίλη, ενώ εντοπίστηκε και νιασίνη, μία μορφή της βιταμίνης B3.

Η νέα ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων πως τα δομικά συστατικά της ζωής σχηματίζονται στο διάστημα και μπορεί να ήρθαν – τουλάχιστον ένα τμήμα τους – στη Γη, από βομβαρδισμούς αστεροειδών στις πρώιμη ιστορία του πλανήτη μας.

Η ομάδα των επιστημόνων πήρε τα δύο δείγματα τα οποία λήφθησαν από διαφορετικές τοποθεσίες στον αστεροειδή, τα μούλιασε σε ζεστό νερό και τα υπέβαλε σε ανάλυση υγρής χρωματογραφίας σε συνδυασμό με υψηλής ανάλυσης φασματογραφία.

Βρήκαμε ουρακίλη σε μικρές ποσότητες στα δείγματα, της τάξης των 6-32 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), ενώ η βιταμίνη Β3 ήταν πιο άφθονη, με 49-99 ppb. Βρέθηκαν και άλλα βιολογικά μόρια στα δείγματα, συμπεριλαμβανομένης μίας συλλογής από αμινοξέα, αμίνες και καρβοξυλικά οξέα τα οποία βρίσκουμε αντίστοιχα στις πρωτεΐνες και στο μεταβολισμό.

Όσο για το πώς βρέθηκαν στον αστεροειδή, οι επιστήμονες πιστεύουν πως στοιχεία που περιέχουν άζωτο μπορεί να σχηματίστηκαν από απλούστερα μόρια, όπως φορμαλδεΰδη, αμμωνία και κυανίδιο του υδρογόνου.

Ο Ryugu είναι μόνο η αρχή. Η NASA συνέλλεξε δείγματα από έναν άλλο αστεροειδή, τον Bennu, και τα δείγματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πορεία τους για τη Γη. Οι πρoκαταρκτικές μελέτες δείχνουν πως και αυτά τα δείγματα θα περιέχουν οργανικά υλικά συμβατά με τους θεμέλιους λίθους της ζωής.

Η ανακάλυψη ουρακίλης στα δείγματα του Ryugu δίνει ισχύ στις τωρινές θεωρίες που αφορούν την πηγή των νουκλεοβάσεων στην πρώιμη Γη. Η OSIRIS-REx αποστολή της NASA, επιστρέφει από τον αστεροειδή Bennu φέτος και μία συγκριτική μελέτη της σύνθεσης των αστεροειδών θα προσφέρει περισσότερα δεδομένα για να αναπτύξουμε αυτές τις θεωρίες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.