NASA: Ταξίδι στα όρια του Ηλιακού συστήματος σε μία πενταετία

Το Voyager 1 χρειάστηκε 35 χρόνια
25 Μαρτίου 2023 10:00
NASA: Ταξίδι στα όρια του Ηλιακού συστήματος σε μία πενταετία

Μία νέα τεχνολογική πρόταση απέσπασε $175.000 ως κεφάλαιο από την NASA για περαιτέρω ανάπτυξη. Στόχος, η δημιουργία ενός νέου συστήματος πρόωσης το οποίο θα μπορεί να ωθήσει ένα μεγάλο διαστημικό σκάφος στα όρια του Ηλιακού μας συστήματος σε λιγότερο από μία πενταετία. Αξίζει να σημειωθεί πως το Voyager 1, χρειάστηκε 35 ολόκληρα χρόνια για να βγει στο διαστρικό διάστημα.

Το concept ονομάζεται “pellet-beam” και προς το παρόν βρίσκεται μόνο ως υπολογισμοί στα χαρτιά, χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Ωστόσο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, επειδή έχει τη δυναμική να κάνει το Ηλιακό σύστημα πολύ πιο προσβάσιμο στον άνθρωπο, από αυτό που μπορούν οι τυπικοί πύραυλοι υγρών καυσίμων.

Η ιδέα είναι πως μπορούμε να τροφοδοτούμε ένα σκάφος με ενέργεια από τη Γη, αντί να βγάζουμε την ενέργεια από αυτό. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε δύο σκάφη, ένα μεγάλο το οποίο θα στείλουμε στο διαστρικό διάστημα και ένα μικρό το οποίο θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το σκάφος σε τροχιά, θα εκτοξεύει μία ακτίνα μικροσκοπικών σωματιδίων με στόχο το διαστρικό σκάφος. Αυτά τα σωματίδια θα θερμαίνονται με lasers, κάνοντάς ένα μέρος τους να λιώνει σε πλάσμα, το οποίο θα επιταχύνει περαιτέρω τα σωματίδια. Τα σωματίδια έτσι μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 120km/s και είτε θα χτυπούν το ιστίο του διαστρικού σκάφους, είτε θα απωθούν το μαγνήτη που αυτό θα περιέχει, προσφέροντας έτσι τεράστιες ταχύτητες στο σκάφος.

Με το pellet-beam, οι εξωτερικοί πλανήτες θα είναι προσβάσιμοι σε λιγότερο από ένα έτος, οι 100 αστρονομικές μονάδες (AU) σε περίπου 3 χρόνια και οι 500AU σε περίπου 15 χρόνια.

Να σημειώσουμε εδώ πως το Voyager 1 βρίσκεται τώρα σε απόσταση 122AU, μία απόσταση που ένα pellet-beam σκάφος θα μπορεί να καλύψει σε 5 χρόνια.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις του laser μάλιστα δε θα ξεπερνούσαν τα 10MW.

Σε αντίθεση με μία απλή ακτίνα laser, τα pellets δεν αποκλίνουν τόσο γρήγορα, επιτρέποντάς μας να επιταχύνουμε ένα βαρύτερο σκάφος άνω του ενός τόνου. Τα pellets είναι πολύ βαρύτερα από τα φωτόνια, μεταφέρουν περισσότερη ορμή και μπορούν να μεταδώσουν μία μεγαλύτερη δύναμη στο σκάφος.