Bill Gates: Η AI είναι η μεγαλύτερη πρόοδος της ανθρωπότητας εδώ και δεκαετίες

Θα αλλάξει τον τρόπου που ζούμε
22 Μαρτίου 2023 11:01
Bill Gates: Η AI είναι η μεγαλύτερη πρόοδος της ανθρωπότητας εδώ και δεκαετίες

Σε ένα blog post, ο Bill Gates αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας πως πρόκειται για την πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας εδώ και δεκαετίες, τόσο σημαντική όσο τα microchips, ο προσωπικός υπολογιστής, το internet και το κινητό τηλέφωνο.

Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο Gates αποκάλυψε πως είχε συναντήσεις με την ομάδα της OpenAI πίσω από το ChatGPT από το 2016. Το 2022 τους προκάλεσε να εκπαιδεύσουν μία AI η οποία θα είναι ικανή να περάσει εξετάσεις βιολογίας υψηλού επιπέδου, με τον αυστηρό κανόνα όμως να μην την εκπαιδεύσουν να απαντά ερωτήσεις βιολογίας. Μερικούς μήνες αργότερα, η AI πήρε σχεδόν άριστα με βαθμολογία 49/50. Μετά την εξέταση, ο Gates ζήτησε από την AI να γράψει μία απάντηση σε ένα πατέρα με άρρωστο παιδί.

Έγραψε μία συμπονετική απάντηση η οποία ήταν μάλλον καλύτερη από την απάντηση που θα έδινε ο καθένας από εμάς στο δωμάτιο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα πως μόλις είδα τη μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο από την εποχή του graphical user interface (GUI), η ανάπτυξη του οποίου οδήγησε στα Windows.

Οι καινοτομίες που θα προέλθουν από την AI θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν πάνε ποτέ στο γιατρό και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να είναι πιο παραγωγικοί.

Ωστόσο ο Gates τονίζει πως για να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα, οι άνθρωποι πρέπει να κατευθύνουν την AI.

Οι δυνάμεις της αγοράς δε θα παράγουν από μόνες τους AI προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν τους φτωχούς. Με χρηματοδότηση και σωστές πολιτικές, οι κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα μπορούν να διασφαλίσουν πως η AI θα χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τις ανισότητες. Όπως ο κόσμος χρειάζεται του εξυπνότερους ανθρώπους να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, στο μέλλον θα χρειαστούμε τις καλύτερες AI του κόσμου για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.