Τα νανοπλαστικά επηρεάζουν τα έμβρυα με ανησυχητικούς τρόπους

Τι έδειξαν οι μελέτες σε έμβρυα κοτόπουλων;
21 Μαρτίου 2023 11:04
Τα νανοπλαστικά επηρεάζουν τα έμβρυα με ανησυχητικούς τρόπους

Μία νέα έρευνα βιολόγων του Leiden University στην Ολλανδία πάνω σε έμβρυα κοτόπουλων, έδειξαν πως η συγκέντρωση νανοπλαστικών μπορεί να επηρεάσει τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, εμποδίζοντας τα βλαστοκύτταρα από το να δημιουργήσουν ιστούς και όργανα. Οι επιπτώσεις μάλιστα τονίζουν πως είναι “πολύ πιο σοβαρές και εκτεταμένες από αυτό που πιστεύαμε έως τώρα”, προκαλώντας ακόμα και καρδιακές νόσους οι οποίες δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά σε μελέτες ζώων.

Εισάγοντας πλαστικά σε κλίμακα νανομέτρων στο εμβρυικό υγρό, οι επιστήμονες παρατήρησαν την κυκλοφορία τους στα όργανα των εμβρύων με φθορίζοντα μικροσκόπια.

Χρησιμοποιήσαμε μία υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων πολυστυρενίου, το οποίο δεν υπάρχει κανονικά στον οργανισμό. Αλλά μας δείχνει τι μπορούν να κάνουν τα νανοπλαστικά σε ακραίες περιπτώσεις, σε πολύ νέα έμβρυα κοτόπουλων.

Τα νανοπλαστικά μεγέθους 25 νανομέτρων κολλήσανε στα βλαστοκύτταρα, αποτρέποντάς τα από το να μετακινηθούν στο μέρος που έπρεπε για να σχηματίσουν ιστούς και όργανα. Στην εικόνα παρακάτω βλέπετε τα νανοπλαστικά με πράσινο χρώμα.

Το 1/4 των εμβρύων ανέπτυξαν ένα ή δύο αφύσικα μικρά μάτια, ενώ άλλα είχαν παραμορφώσεις στο κεφάλι, αδύναμους καρδιακούς μύες και χαμηλούς καρδιακούς παλμούς. Διαπιστώθηκαν επίσης πολλές διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σημειώστε πως οι συγκεντρώσεις των νανοπλαστικών ήταν πολύ παραπάνω από αυτό που μπορεί να περιέχει ένας άνθρωπος και εισάχθηκαν με τεχνητό τρόπο. Ωστόσο, η ικανότητά τους να προσκολλώνται στα βλαστοκύτταρα είναι ανησυχητική ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει την επείγουσα ανάγκη για περισσότερες έρευνες για την απειλή των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Περίπου 360 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράχθηκαν το 2018 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί το 2025.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι μία πηγή ανησυχίας δεδομένου του όγκου και των επιπτώσεων των νανοπλαστικών στο περιβάλλον. Ακόμα κι αν η κοινωνία σταματήσει την πλαστική ρύπανση σήμερα, οι ρύποι των νανοπλαστικών από τα ήδη υπάρχοντα πλαστικά στο περιβάλλον θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Environmental International.