Διαρροή ραδιενεργού υλικού σε πυρηνικό εργοστάσιο αποκαλύφθηκε μήνες μετά

Κρατήθηκε μυστικό
20 Μαρτίου 2023 14:12
Διαρροή ραδιενεργού υλικού σε πυρηνικό εργοστάσιο αποκαλύφθηκε μήνες μετά

Η εταιρία Xcel Energy η οποία χειρίζεται το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Minnesota των ΗΠΑ, αποκάλυψε μόλις τώρα πως το εργοστάσιο είχε μία διαρροή ραδιενεργού υλικού τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, πάνω από 400.000 γαλόνια νερού που περιείχαν το ραδιενεργό υλικό τρίτιο, διέρρευσαν στην τοποθεσία του εργοστασίου. Η εταιρία δεν ανέφερε το λόγο που περίμενε σχεδόν τέσσερις μήνες για να αποκαλύψει τη διαρροή στο κοινό, αλλά τόνισε πως περιορίστηκε στο χώρο του εργοστασίου και δεν έφτασε στο διπλανό ποταμό Mississippi, ούτε επηρέασε κοντινές πηγές πόσιμου νερού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ειδοποιήθηκαν για τη διαρροή στις 22 Νοεμβρίου.

Ενώ η διαρροή δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό ή για το περιβάλλον, παίρνουμε πολύ σοβαρά το περιστατικό και εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια. – Chris Clark, Πρόεδρος Xcel Energy

Μέχρι τώρα, η εταιρία έχει ανακτήσει το 25% του τρίτιου που ελευθερώθηκε, υπό την εποπτεία των ελεγκτικών αρχών. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να ανακτηθεί όλο το υλικό μέχρι το τέλους του έτους.

Το ατύχημα προήλθε από μία διαρροή ενός σωλήνα ο οποίος συνδέει δύο κτίρια. Η εταιρία εντόπισε τη διαρροή κατά τη διάρκεια μίας προγραμματισμένης δοκιμής των υπόγειων υδάτων. Κατεύθυνε το ραδιενεργό νερό σε κτίριο επεξεργασίας μέσα στα όρια του εργοστασίου, όπου το συγκεντρώνει σε δεξαμενές για επεξεργασία.

Το τρίτιο είναι ένα ισότοπο του υδρογόνου και υποπροϊόν της παραγωγής ηλεκτρισμού στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ μπορεί να βρεθεί και φυσικά στο περιβάλλον.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Monticello, 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Minneapolis, τη μεγαλύτερη πόλη της Minnesota. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ΗΠΑ διαθέτουν 92 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην επικράτειά τους. Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ήταν η κατάρρευση του αντιδραστήρα στο Three Mile Island στην Pennsylvania, στις 28 Μαρτίου του 1979.