Η Apple θέλει να αναβαθμίσει τη Siri για να απαντάει σαν το ChatGPT!

Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ
17 Μαρτίου 2023 19:14
Η Apple θέλει να αναβαθμίσει τη Siri για να απαντάει σαν το ChatGPT!

Η Apple, όπως φαίνεται, εργάζεται παρασκηνιακά για μια τεράστια αναβάθμιση της φωνητικής βοηθού Siri, η οποία ενδέχεται να αποκτήσει τη δυνατότητα παραγωγής φυσικής γλώσσας κάνοντας χρήση ενός AI μοντέλου, όπως αυτό που εκμεταλλεύεται το ChatGPT, το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI και έχει γίνει απόλυτα viral.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Apple διοργάνωσε ένα ‘AI summit’ τον Φεβρουάριο, όπου συζητήθηκαν τρόποι για να προχωρήσει στον τομέα της μηχανικής μάθησης και να φτάσει τους ανταγωνιστές της, όπως η Google και η Amazon. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει επίσης ότι οι μηχανικοί της Apple "δοκιμάζουν ενεργά" AI projects που δημιουργούν γλώσσα και πειραματίζονται με νέα μοντέλα σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Μάλιστα, ένα στοιχείο για τη δουλειά που κάνει παρασκηνιακά η εταιρία είναι το ολοκαίνουργιο framework ονόματι "Siri Natural Language Generation" που εντοπίστηκε από το 9to5Mac στη beta έκδοση του λειτουργικού συστήματος tvOS 16.4. Το framework έχει κωδική ονομασία "Bobcat" και επιτρέπει στη Siri να λέει αστεία και να βάζει χρονόμετρα χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα. Για την ώρα δεν είναι σαφές αν αυτή η λειτουργία βασίζεται σε κάποιο νέο μοντέλο της Apple ή σε κάποιο προϋπάρχον, όπως το GPT-4 του ChatGPT.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία με βάση τις υποδείξεις του χρήστη και μπορεί να απαντήσει σε ένα μεγάλο εύρος ερωτήσεων μιμούμενη το ανθρώπινο στυλ ομιλίας. Τα αποτελέσματα είναι τόσο ρεαλιστικά που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των social media, με την τεχνολογία να ενσωματώνεται πλέον στο Bing της Microsoft, στα προγράμματα του Office, όπως το Word και σε πολλές ακόμη εφαρμογές και projects.

Η Siri, από την άλλη πλευρά, έχει μείνει πίσω ακόμη και σε σχέση με άλλους φωνητικούς βοηθούς. Πρόκειται για μια τεχνολογία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 με το iPhone 4S και υπάρχουν πολλά παράπονα ότι αποτυγχάνει να κατανοήσει διαφορετικές προφορές, συμφραζόμενα και αιτήματα των χρηστών, ενώ έχει περιορισμένες δυνατότητες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Ένας πρώην μηχανικός της Apple που εργάστηκε για τη βελτίωση της Siri το 2014 δήλωσε στους New York Times ότι η προσθήκη νέων φράσεων στη βάση δεδομένων της Siri χρειαζόταν έως και έξι εβδομάδες, λόγω του δύσχρηστου σχεδιασμού και του κώδικά της. Επίσης τόνισε ότι το σημερινό μοντέλο της Siri είναι ξεπερασμένο και δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ικανότητες του ChatGPT.

Η Apple δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα καμία πληροφορία που έχει να κάνει με την αναβάθμιση της Siri. Ωστόσο, το πιο πιθανό ότι η εταιρεία έχει ακούσει το feedback και γνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης της φωνητικής βοηθού της, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και εξελιγμένη.