Η αποστολή της SpaceX που έγραψε ιστορία επέστρεψε στη Γη

Μοναδική η Crew-5 αποστολή
13 Μαρτίου 2023 09:27
Η αποστολή της SpaceX που έγραψε ιστορία επέστρεψε στη Γη

Η αποστολή Crew-5 της SpaceX επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη με το “Endurance” Dragon σκάφος της εταιρίας, το οποίο προσθαλασσώθηκε στα ανοιχτά της ακτογραμμής της Florida. Οι τέσσερις αστροναύτες που μετέφερε παρέμειναν επί 5 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε μία αποστολή που είχε πολλές πρωτιές.

Καταρχάς η αποστολή περιλάμβανε την Nicole Mann, την πρώτη ιθαγενή Αμερικάνα που πέταξε στο διάστημα. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που μία Ρωσίδα κοσμοναύτης, η Anna Kikina, επέβαινε σε ένα ιδιωτικό αμερικανικό διαστημικό σκάφος χάρη σε μία πολύτιμη συμφωνία NASA και Roscosmos πέρυσι, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις των δύο χωρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τον Koichi Wakata της Ιαπωνίας, ήταν η πέμπτη αποστολή στο διάστημα, σημειώνοντας εγχώριο ρεκόρ. Αυτή ήταν και η δεύτερη αποστολή της Endurance κάψουλας της SpaceX, μετά και την επιτυχή επιστροφή του Crew-3 το περασμένο φθινόπωρο. Η κάψουλα θα επιστρέψει στα κεντρικά της SpaceX στην Florida για επιθεώρηση και θα ετοιμαστεί για την επόμενη πτήση της.

Να θυμίσουμε πως ένας αστροναύτης της NASA και δύο κοσμοναύτες της Roscosmos είχαν “ξεμείνει” στον ISS λόγω της διαρροής ψυκτικού υγρού στη ρωσική κάψουλα Soyuz MS-22, αλλά η Roscosmos έστειλε ένα άλλο Soyuz για να τους παραλάβει την προηγούμενη εβδομάδα και γύρισαν και αυτοί με ασφάλεια στη Γη.