Εντοπίστηκε αστεροειδής που μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046

Μικρές αλλά υπαρκτές οι πιθανότητες
12 Μαρτίου 2023 09:33
Εντοπίστηκε αστεροειδής που μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο αστεροειδή διαμέτρου 50 μέτρων, τον οποίο ονόμασαν 2023 DW και είναι ένας αστεροειδής που σίγουρα πρέπει να παρακολουθούμε, αφού έχει πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη το 2046. Η NASA παραδέχτηκε πως ο αστεροειδής έχει “πολύ μικρές” πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη, ενώ η ESA υπολόγισε αυτές τις πιθανότητες σε 1 στις 625.

Στην κλίμακα Τορίνο η οποία κατηγοριοποιεί τους αστεροειδείς βάσει της απειλής που αποτελούν για τη Γη, ο 2023 DW βρίσκεται στη θέση 1. Για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της απειλής, η θέση 3 έχει 1% πιθανότητα για μία τοπική καταστροφή και η θέση 10 είναι ένα καταστροφικό γεγονός το οποίο απειλεί την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ωστόσο ένας αστεροειδής παρόμοιου μεγέθους προκάλεσε την καταστροφή της Tunguska το 1908, ισοπεδώνοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε μία έκταση 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο αστεροειδής που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων εκτιμάται πως ήταν 200 φορές μεγαλύτερος. Βέβαια, οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν, αφού σε μία πιθανή σύγκρουση πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ταχύτητα του αστεροειδή, τη σύστασή του και τη γωνία πρόσκρουσης. Όλα αυτά είναι άγνωστα προς το παρόν.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο 2023 DW βρίσκεται 0.14 αστρονομικές μονάδες (AU) μακριά από τη Γη αυτή τη στιγμή (περίπου 21 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και η ταχύτητά του είναι 24.63 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Χρειάζεται 271 μέρες για μία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.

Πολύ συχνά, όταν ανακαλύπτονται νέα αντικείμενα, χρειαζόμαστε αρκετές εβδομάδες παρατηρήσεων και λήψης δεδομένων για να μειώσουμε τις αβεβαιότητες και να προβλέψουμε με ακρίβεια την τροχιά τους σε βάθος μερικών χρόνων στο μέλλον. Οι αναλυτές τροχιάς συνεχίζουν να παρατηρούν τον 2023 DW και θα ανανεώσουν τις προβλέψεις τους καθώς επεξεργάζονται περισσότερα δεδομένα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Γη κινδυνεύει από τον αστεροειδή, δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι. Η πρόσφατη δοκιμή του DART έδειξε πως μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά ενός αστεροειδή, προσκρούοντας ένα σκάφος με μεγάλη ταχύτητα πάνω του.