Η Meta σχεδιάζει ξανά μαζικές απολύσεις σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ

Περίπου άλλοι 10 χιλιάδες ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να μείνουν χωρίς δουλειά
11 Μαρτίου 2023 21:16
Η Meta σχεδιάζει ξανά μαζικές απολύσεις σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ

Όπως όλα δείχνουν, η Meta, μητρική εταιρία των Facebook, Instagram και WhatsApp, έχει στα σκαριά ένα δεύτερο κύμα μαζικών απολύσεων.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το νέο ρεπορτάζ του The Wall Street Journal, περίπου άλλοι 10 χιλιάδες εργαζόμενοι τις εταιρίας ενδέχεται να μείνουν χωρίς δουλειά μέσα στους επόμενους μήνες. Το μέσο επικαλείται ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση των όσων συμβαίνουν πίσω από τα παρασκήνια και τονίζει ότι το νέο κύμα απολύσεων θα πραγματοποιηθεί σε πολλαπλούς γύρους και θα επηρεάσει περίπου όσους εργαζομένους όσους και οι μαζικές απολύσεις του 2022.

Το πρώτο κύμα αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα χτυπήσει «σκληρά» τους ρόλους που δεν σχετίζονται με προγραμματισμό και engineering. Συνολικά, η Meta φαίνεται πως θα ακυρώσει διάφορα projects που έχει υπό ανάπτυξη και έτσι θα απολύσει τις ομάδες που συσχετίζονται με αυτά.

Πέρυσι το Νοέμβριο η Meta γνωστοποίησε πως 11 χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Τότε, ο CEO Mark Zuckerberg ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, τονίζοντας πως ήταν λανθασμένα υπερβολικά αισιόδοξος για την πορεία της Meta, ακολουθώντας την προσωρινή ώθηση που έδωσε η πανδημία στα οικονομικά της. Εξηγώντας, λοιπόν το λόγο που η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο, τόνισε:

Στην αρχή της πανδημίας, ο κόσμος μετακινήθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων. Πολλοί προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο πίστευα και εγώ, γι' αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα. Όχι μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια διαφημίσεων έκαναν τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι ο Zuckerberg είχε δηλώσει επίσης ότι το 2023 θα είναι η "χρονιά της αποτελεσματικότητας" για τη Meta, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια ενεργά της projects θα ακυρωθούν. Όπως όλα δείχνουν εν τέλει αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Για την ιστορία, οι περικοπές του περασμένου έτους σηματοδότησαν την πρώτη ευρεία αναδιάρθρωση της Meta στην ιστορία της, καθώς αντιμετώπιζε πτώση των εσόδων των διαφημίσεων και μια μεγάλη βουτιά της μετοχής της. Οι απολύσεις ήρθαν μετά από ένα μπαράζ προσλήψεων εντός της πανδημίας, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρία σχεδόν διπλασίασε το εργατικό δυναμικό της, φτάνοντας τους 87.000 υπαλλήλους τον περασμένο Σεπτέμβριο.