“Γήινο νερό“ βρέθηκε σε νεογέννητο άστρο 1.300 έτη φωτός μακριά

Ενισχύεται η θεωρία πως η καταγωγή του νερού μας προέρχεται από το διάστημα
11 Μαρτίου 2023 12:55
“Γήινο νερό“ βρέθηκε σε νεογέννητο άστρο 1.300 έτη φωτός μακριά

Η επιστημονική κοινότητα μελετά δύο κυρίαρχα σενάρια για την καταγωγή της ζωής: ένα πως αυτή είναι γήινης προέλευσης και δημιουργήθηκε είτε μέσα σε ωκεανούς είτε κοντά σε ηφαίστεια και το άλλο σενάριο πως προήρθε από το διάστημα μέσα από κομήτες, μετεωρίτες και αστεροειδείς, όντας φορείς δομικών υλικών ζωής στον πλανήτη μας. 

Ένα βασικό συστατικό της ζωής στη Γη είναι το νερό και φυσικά μελετάται και αυτό από που προήρθε, με τα σενάρια να είναι παρόμοια με αυτά για την καταγωγή της ζωής γενικότερα. Χάρη σε ένα κοντινό αστρικό σύστημα γίνεται μια προσπάθεια από τους αστρονόμους για να λύσουν το μυστήριο του πώς εμφανίστηκε το νερό στο ηλιακό μας σύστημα, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Ραδιοαστρονομίας των ΗΠΑ και συγκεκριμένα μια ερευνητική ομάδα του υποστηρίζει ότι εντόπισε την προέλευση του νερού, χάρη σε μια δημοσίευση που έκαναν στο γνωστό μέσο "Nature". Πρόκειται για το νεογέννητο άστρο με ονομασία V883 Orionis, που βρίσκεται σε απόσταση 1.300 έτη φωτός μακριά από την Γη, στου οποίου το νεφέλωμα δημιουργήθηκε ένα άστρο, όπου μέσα σε αυτό εντοπίστηκαν υδρατμοί σε χημική σύσταση, παρόμοιοι με αυτοί των κομητών που κινούνται κοντά στη Γη. 

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι κομήτες που σχηματίστηκαν από τον πλανητικό δίσκο του ήλιου, θα μπορούσαν να έχουν φέρει νερό στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στη Γη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πιο... αρχαίο και από τον ήλιο μας, ο οποίος έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του V883 Orionis, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν τον χαμένο συνδετικό κρίκο μεταξύ των νεαρών άστρων που γεννιούνται από νέφη αερίου και σκόνης τα οποία περιλαμβάνουν μόρια νερού, και των κομητών που επίσης δημιουργούνται από τα ίδια αυτά νεφελώματα, τα οποία στροβιλίζονται γύρω από τα νεογέννητα άστρα.

Η ομάδα εντόπισε τουλάχιστον 1.200 φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή των ωκεανών της Γης στον δίσκο που σχηματίζει πλανήτες.

Οι αστρονόμοι ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, ή ELT, και το πρώτης γενιάς όργανό του Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph, ή METIS, για τέτοιου είδους παρατηρήσεις στο μέλλον. Το ELT κατασκευάζεται επί του παρόντος στη Χιλή και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2028.

"Αυτό θα μας δώσει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πάγου και του αερίου στους δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες", δήλωσε ο Leemker.