Ανακαλύφθηκαν ιοί-ζόμπι 48.000 ετών στη Σιβηρία οι οποίοι είναι ακόμα ενεργοί

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής
10 Μαρτίου 2023 10:45
Ανακαλύφθηκαν ιοί-ζόμπι 48.000 ετών στη Σιβηρία οι οποίοι είναι ακόμα ενεργοί

Το σενάριο όπου ένας αρχαίος ιός ξυπνάει και μολύνει την ανθρωπότητα το έχουμε δει σε πολλές ταινίες. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για μία πραγματική απειλή, αφού επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαίους ιούς-ζόμπι στη Σιβηρία. Η πιθανότητα να μολύνει κάποιος από αυτούς τους ιούς τα ζώα ή τους ανθρώπους δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, οι ερευνητές όμως λένε με σιγουριά πως οι ιοί που ανακαλύπτονται στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας πρέπει να θεωρούνται απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το μόνιμα παγωμένο έδαφος καλύπτει το 15% του εδάφους του Βόρειου Ημισφαιρίου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής όμως, ο πάγος λιώνει και μαζί με τα κουφάρια αρκούδων και μαμούθ, έρχονται στην επιφάνεια και αρχαίοι ιοί και βακτήρια.

Σύμφωνα λοιπόν με το CNN, ο Γάλλος Jean-Michel Claverie, καθηγητής ιατρικής και γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναβιώσει ιούς που βρήκε σε διάφορες τοποθεσίες της Σιβηρίας, με το αρχαιότερο στέλεχος να χρονολογείται στα 48.500 έτη πριν και το νεότερο στα 27.000 έτη. Θέλησε να δει λοιπόν αν τα δείγματα αυτά έχουν ακόμα την ικανότητα να μολύνουν κάποιον ξενιστή και τα νέα δεν είναι καλά. Μη έχοντας κάποια επαφή με κάποιο έμβιο ον για χιλιάδες χρόνια, οι ιοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι αφού τα ζώα, οι άνθρωποι και τα φυτά δε διαθέτουν κάποια ανοσία εναντίον τους.

Πρέπει να θυμάστε πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύχθηκε βρισκόμενο στη στενή επαφή μας με το μικροβιολογικό μας περιβάλλον. Αν υπάρχει ένας ιός κρυμμένος στο μόνιμα παγωμένο έδαφος με τον οποίο δεν είχαμε καμία επαφή για χιλιάδες χρόνια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αρκεί. Καλό θα ήταν να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να δράσουμε προληπτικά και όχι αντιδραστικά. Και ο τρόπος να καταπολεμήσουμε το φόβο είναι η γνώση.

Ο Claverie μπόρεσε να αναβιώσει αρκετά νέα στελέχη των ιών-ζόμπι και είδε πως κάθε ένα από αυτά μπορούσε ακόμα να μολύνει αμοιβάδες σε συνθήκες εργαστηρίου, τονίζοντας πως πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή καθώς αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

Θεωρούμε τους ιούς που μπορούν να μολύνουν αμοιβάδες ως αντιπροσωπευτικούς για όλους τους άλλους πιθανούς ιούς που μπορεί να κρύβονται στο μόνιμα παγωμένο έδαφος. Βλέπουμε ίχνη από πολλούς, πολλούς, πολλούς άλλους ιούς. Οπότε ξέρουμε πως βρίσκονται εκεί. Αυτό που δεν ξέρουμε με σιγουριά είναι αν είναι ακόμα ζωντανοί. Αλλά η λογική λέει πως αν οι ιοί των αμοιβάδων είναι ακόμα ζωντανοί, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην είναι και οι υπόλοιποι ιοί, ικανοί να μολύνουν τους δικούς τους ξενιστές.

Η απειλή όμως δεν είναι μόνο οι ιοί, καθώς και τα βακτήρια μπορούν να απελευθερωθούν και να ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά μετά από δύο εκατομμύρια χρόνια, όσο ο πάγος που καλύπτει το έδαφος υποχωρεί.

Η αναλυτική αναφορά του Claverie υπάρχει στο MDPI.