Η αρχαιότερη ρουνική λίθος ανακαλύφθηκε και κρύβει μία μυστηριώδη λέξη

Βρέθηκε στη Νορβηγία
09 Μαρτίου 2023 16:36
Η αρχαιότερη ρουνική λίθος ανακαλύφθηκε και κρύβει μία μυστηριώδη λέξη

Ανασκαφές Νορβηγών αρχαιολόγων στο Tyrifjorden, βορειοδυτικά του Όσλο, έφεραν στην επιφάνεια την αρχαιότερη ρουνική λίθο του κόσμου, η οποία έχει ηλικία σχεδόν 2.000 ετών και εκτιμάται πως είναι αιώνες αρχαιότερη από προηγούμενες ανακαλύψεις.

Ο τετραγωνισμένος καφετί βράχος έχει μέγεθος 30x30 εκατοστά και βρέθηκε σε μία αρχαία ταφική τοποθεσία κατά την κατασκευή μίας σιδηροδρομικής γραμμής. Η ραδιοχρονολόγηση των οστών και των κομματιών ξύλων που βρέθηκαν σε ένα κοντινό τάφο, υποδεικνύουν πως ο ρούνος χαράχθηκε κάπου περί το 250 μ.Χ.

Οι ρούνοι είναι το αρχαιότερο γνωστό αλφάβητο στην περιοχή της Σκανδιναβίας και το συγκεκριμένο εύρημα χαρακτηρίζεται ως “το όνειρο των ρουνολόγων”.

Νομίζαμε πως τα πρώτα στη Νορβηγία και στη Σουηδία, εμφανίστηκαν γύρω στο 300-400 μ.Χ., αλλά φαίνεται πως οι ρουνικοί λίθοι είναι ακόμα παλαιότεροι. Είναι μία μοναδική ανακάλυψη.

Η λέξη που σχηματίζουν οι ρούνοι αποτελούν μυστήριο, καθώς η μετάφρασή της στα Λατινικά παράγει την άγνωστη λέξη “idiberug”. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν σε τι αναφέρεται, θεωρούν όμως πιθανό πως μπορεί να είναι αναφορά στο άτομο που είναι θαμμένο στον κοντινό τάφο.