Αποκαλύφθηκε κρυμμένο άγαλμα στο Νησί του Πάσχα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν βυθισμένο για 200 χρόνια
05 Μαρτίου 2023 09:40
Αποκαλύφθηκε κρυμμένο άγαλμα στο Νησί του Πάσχα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και ανήκε στους Πολυνήσιους πριν το προσαρτήσει η Χιλή το 1888. Είναι γνωστό για τα μονολιθικά αγάλματα με τα μακριά πρόσωπα και χωρίς πόδια, τα οποία ονομάζονται Moai. Τα Moai και το ηφαίστειο Rano Raraku αποτελούν σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μία μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή το 2018, προκάλεσε ζημιές σε αρκετά από τα Moai. Τώρα, η εκτεταμένη ξηρασία των τελευταίων χρόνων, στέγνωσε τις λίμνες της περιοχής, αποκαλύπτοντας σε μία από αυτές ένα νέο Moai το οποίο βρισκόταν βυθισμένο για 200 χρόνια.

Το νέο Moai εντοπίστηκε από μία ομάδα εθελοντών ερευνητών τριών πανεπιστημίων της Χιλής στις 21 Φεβρουαρίου. Έχει ύψος μόλις 1.6 μέτρα και βρέθηκε ξαπλωμένο στην αποξηραμένη λίμνη.

Αυτό το Moai έχει μεγάλη δυναμική για την επιστημονική ανάλυση, είναι πραγματικά μία μοναδική ευκαιρία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα Moai βρίσκεται μέσα σε μία λίμνη στον κρατήρα Rano Raraku. Η λίμνη ξεκίνησε να αποξηραίνεται το 2018. Το ενδιαφέρον είναι πως τουλάχιστον για 200-300 χρόνια, η λίμνη είχε βάθος τριών μέτρων, κάτι που σημαίνει πως κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να έχει αφήσει το Moai εκεί, εκείνη την εποχή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για να μετακινηθεί το Moai, καθώς το σύνολο της τοπικής Rapa Nui κοινότητας, επιθυμεί να παραμείνει στο σημείο που βρέθηκε.

Tags: