Το Σύνδρομο της Αβάνας δεν προκλήθηκε τελικά από ενεργειακά όπλα

Νέα έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ
04 Μαρτίου 2023 10:12
Το Σύνδρομο της Αβάνας δεν προκλήθηκε τελικά από ενεργειακά όπλα

Τα ενεργειακά όπλα είναι υπαρκτά και χρησιμοποιούνται σήμερα στο πεδίο της μάχης. Χρησιμοποιούν μικροκύματα και λέιζερ για να καταρρίψουν drones ή να αποδυναμώσουν εχθρικά στρατεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα αναφορά της CIA και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, που φέρνει στο φως η Washington Post, δεν είναι υπεύθυνα για το Σύνδρομο της Αβάνας.

Για όσους δε θυμούνται, το 2016 το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα ξεκίνησε να έχει ανεξήγητους πονοκεφάλους, ναυτία και προβλήματα στην ακοή. Οι υποψίες τότε στράφηκαν σε ξένες μυστικές υπηρεσίες οι οποίες θεωρήθηκε πως χρησιμοποιούσαν κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας για να πλήξουν την πρεσβεία, ενώ το περιστατικό έγινε παγκοσμίως γνωστό ως το Σύνδρομο της Αβάνας.

Μετά από έρευνα ετών σε πάνω από 1.000 περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι μάλλον απίθανο τα συμπτώματα να προκλήθηκαν από ξένο παράγοντα. Αποκλείστηκαν τα ενεργειακά όπλα, η ηλεκτρονική παρακολούθηση και η ακούσια έκθεση σε ραδιοκύματα ή υπερηχητικές ακτίνες, καθώς οι αναλυτές δεν μπόρεσαν να βρουν ένα κοινό παράγοντα που να συνδέει τα περιστατικά.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να συνδεθεί με προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, ενώ ρόλο μπορεί να έχουν παίξει και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως κακός εξαερισμός του κτιρίου. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος εξωτερικός παράγοντας και το Σύνδρομο της Αβάνας παραμένει έως σήμερα ένα μυστήριο...

Tags: