Η χωρητικότητα των SSDs θα φτάσει τα 300TB μέχρι το 2026

Όπως πιστεύει ο γνωστός προμηθευτής
03 Μαρτίου 2023 23:39
Η χωρητικότητα των SSDs θα φτάσει τα 300TB μέχρι το 2026

Όπως φαίνεται, τα χρόνια των σκληρών δίσκων (HDDs) είναι μετρημένα, ακόμα και για εφαρμογές μαζικής αποθήκευσης σε datacenters και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η Pure Storage, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε προϊόντα υλικού και λογισμικού για την αποθήκευση δεδομένων, έκανε μια πολύ φιλόδοξη δήλωση για το μέλλον των SSDs.

Αναλυτικότερα, η εταιρία εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον, για την ακρίβεια έως το 2026, θα υπάρχουν SSD δίσκοι με χωρητικότητα που θα ανέρχεται σε 300TB. Η πρόβλεψη αυτή αφορά τους ειδικούς direct flash module (DFM) solid-state δίσκους που παράγει η ίδια και βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των στρώσεων στις 3D NAND. Η εταιρία δεν έκανε κάποια συγκεκριμένα πρόβλεψη για τους SSDs των απλών υπολογιστών για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά και πάλι αναμένει αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, αν και όχι τόσο γιγαντιαίες.

Μιλώντας σχετικά σε μια συνέντευξη για το Blocks & Files, ο Alex McMullan, CTO της Pure Storage, δήλωσε:

Το σχέδιό μας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να μεταφέρουμε την ανταγωνιστική μας θέση σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους σε έναν εντελώς νέο χώρο. Σήμερα αποστέλλουμε 24TB και 48TB [DFM] δίσκους. Μπορείτε να περιμένετε μια σειρά ανακοινώσεων από εμάς στο συνέδριο Accelerate σχετικά με όλο και μεγαλύτερα μεγέθη δίσκων. Όπως έχουμε δηλώσει, η φιλοδοξία μας είναι να έχουμε δίσκους με χωρητικότητες 300TB, μέχρι το 2026 ή ακόμη και πριν από αυτό.

Για την ιστορία, οι δίσκοι της Pure Storage (DirectFlash Module) δεν είναι συμβατοί με τους υπολογιστές του εμπορίου, παρόλο που κάνουν χρήση της στάνταρ U.2 NVMe σύνδεσης. Αντιθέτως, προορίζονται αποκλειστικά για χρήση με τις εξιδεικευμένες βιομηχανικές λύσεις αποθήκευσης της εταιρίας, FlashArray και FlashBlade.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες τους, χρησιμοποιούν enterprise επιπέδου SSD controllers με πλήρως προσαρμοσμένο firmware και 3D TLC ή 3D QLC NAND μνήμες για την αποθήκευση των δεδομένων.

Tags: