Windows 12: Μάθαμε μια σημαντική λεπτομέρεια για την ολοκαίνουργια έκδοση

Microsoft και Intel ετοιμάζουν το έδαφος
02 Μαρτίου 2023 10:00
Windows 12: Μάθαμε μια σημαντική λεπτομέρεια για την ολοκαίνουργια έκδοση

Πριν από μερικούς μήνες σας είχαμε ενημερώσει για την πρώτη εικόνα του περιβάλλοντος χρήσης των Windows 12, την οποία αποκάλυψε κατά λάθος η Microsoft, καθώς και για το χρονικό πλαίσιο της κυκλοφορίας τους, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2024. Τώρα, μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια για τη νέα έκδοση του πασίγνωστου λειτουργικού συστήματος ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας.

Ξεκινώντας, η πρώτη αναφορά στα Windows 12 τις τελευταίες ημέρες δεν έγινε από τη Microsoft, αλλά από την Intel. Αναλυτικότερα, όπως μεταφέρει το VideoCardz.com, ο έμπιστος hardware leaker με παρατσούκλι @leaf_hobby που στο παρελθόν είχε διαρρεύσει τα specs διαφόρων Xeon chips της εταιρίας, αποκάλυψε τώρα στοιχεία για τους νέους γενιάς Meteor Lake επεξεργαστές της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας, τα εσωτερικά έγγραφα της Intel περιλαμβάνουν τα Windows 12 στη λίστα με τα λειτουργικά συστήματα που θα υποστηρίζουν οι επόμενης γενιάς desktop CPUs της.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ήδη έχουμε δει χαρακτηριστικά στα Windows που δουλεύουν καλύτερα στις συσκευές με dedicated hardware για επιτάχυνση AI υπολογισμών. Για παράδειγμα, οι διάφορες λειτουργίες των Windows Studio Effects, όπως η αφαίρεση του παρασκηνιακού θορύβου από το μικρόφωνο του χρήστη, μπορούν να γίνουν με μηδενική επίπτωση στην GPU και την CPU, αν το λειτουργικό τρέχει σε ARM επεξεργαστή (μιας και διαθέτουν dedicated neural processing unit) ή σε κάποιον mobile Ryzen 7000 επεξεργαστή που ομοίως έχουν dedicated AI engine.

Με τα νέα της chips και η Intel θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, αφού αναμένεται να υιοθετήσει την ‘chiplet’ αρχιτεκτονική, ενσωματώνοντας εντός του CPU και hardware για AI υπολογισμούς. Γενικότερα αυτή φαίνεται πως θα είναι η κατεύθυνση των Windows 12, αφού η δεύτερη αναφορά στο λειτουργικό, έμμεσα αυτή τη φορά, έγινε από τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη της Microsoft.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την ανακοίνωση της μεγάλης αναβάθμισης των Windows 11 που φέρνει το αναβαθμισμένο με AI Bing απευθείας στη γραμμή εργασιών, ο Yusuf Mehdi είχε δηλώσει μιλώντας στο The Verge:

Καθώς αρχίζουμε να αναπτύσσουμε τις μελλοντικές εκδόσεις των Windows, θα σκεφτούμε και άλλα σημεία όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να παίξει φυσικό ρόλο όσον αφορά την εμπειρία.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το μέλλον των Windows έχει αρκετή AI. Μένει να δούμε βέβαια τι ακριβώς σημαίνει αυτό και με ποιους τρόπους θα αξιοποιήσει η Microsoft τη νέα αυτή τεχνολογία, για να βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία των χρηστών στο λειτουργικό σύστημα. Για περισσότερα σχετικά με το πιο πρόσφατο μεγάλο update των Windows 11 μπορείτε να πατήσετε εδώ.