Αστυνομικοί εντόπισαν κρυμμένη επιχείρηση cryptomining κάτω από σχολείο

Ο ιδιοκτήτης της διώκεται για βανδαλισμό και παράνομη χρήση ρεύματος
26 Φεβρουαρίου 2023 22:59
Αστυνομικοί εντόπισαν κρυμμένη επιχείρηση cryptomining κάτω από σχολείο

Ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία ανακάλυψαν αστυνομικοί στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ καθώς είχε στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων κάτω από ένα γυμνάσιο στην μικρή πόλη του Cohasset. 

Οι αρχές της Μασαχουσέτης παρέπεμψαν ενώπιον της δικαιοσύνης έναν άνδρα που φέρεται να διηύθυνε επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο υπόγειο ενός γυμνασίου στο Cohasset, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 μίλια έξω από τη Βοστώνη. Η επιχείρηση ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2021 από έναν εργαζόμενο του δήμου, ο οποίος παρατήρησε ηλεκτρικά καλώδια και προσωρινές σωληνώσεις σε έναν "υπερυψωμένο κρυφό χώρο" κοντά στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

Ο στενός υπόγειος χώρος περιείχε όπως φαίνεται δύο σετ εξειδικευμένων εγκαταστάσεων εξόρυξης, ένα σύμπλεγμα πέντε και ένα άλλο έξι υπολογιστών, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το αστυνομικό τμήμα του Cohasset. Ο εξοπλισμός ήταν συνδεδεμένος με το ηλεκτρολογικό δίκτυο του σχολείου και στεγαζόταν σε διάφορα ψυγεία με αεραγωγούς που έβγαζαν ζεστό αέρα προς τα έξω.

Ο κύριος ύποπτος της παράνομης επιχείρησης είναι ο Nadeam Nahas, ο οποίος εργαζόταν στην πόλη Cohasset ως συντονιστής HVAC και βοηθός διευθυντή εγκαταστάσεων από τον Ιανουάριο του 2021 έως τις αρχές του 2022. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι η επιχείρηση διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και κόστισε περίπου 17.500 δολάρια σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως μεταδίδει η Boston Globe.

Σε δήλωσή του στο BBC, ο αρχηγός της αστυνομίας του Κοχάσετ, Γουίλιαμ Κουίγκλεϊ, δήλωσε ότι μετά την καταγγελία της επιχείρησης από τον διευθυντή εγκαταστάσεων, "οι ντετέκτιβ πήραν συνέντευξη από τον διευθυντή, ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης ρουτίνας στο σχολικό κτίριο παρατήρησε ηλεκτρικά καλώδια, προσωρινές σωληνώσεις και πολλούς υπολογιστές που έμοιαζαν εκτός θέσης".

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Nahas μιλούσε για τα crypto στο Twitter και οι ερευνητές βρήκαν αποδείξεις για αγορές στην αλυσίδα υλικού Home Depot, καθώς όπως αναφέρει η έκθεση βρέθηκαν "ψυγεία coleman 48qt, μονωτικών καλυμμάτων και μιας μπανιέρας με στεγανωτικό υλικό, καθώς και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν στον υπόγειο χώρο και χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της επιχείρησης εξόρυξης". 

Ο Nahas οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, όπου δήλωσε αθώος σε δύο κατηγορίες που συνδέονται με την επιχείρηση εξόρυξης και συγκεκριμένα για παράνομη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και βανδαλισμό του λυκείου Cohasset. Ο Nahas θα πρέπει να παρουσιαστεί εκ νέου στο δικαστήριο στις 17 Μαΐου.