Το iPhone έχει κλέψει την καρδιά της Gen Z

Και ανησυχεί το Android
22 Φεβρουαρίου 2023 09:19
Το iPhone έχει κλέψει την καρδιά της Gen Z

Μία νέα αναφορά των Financial Times αποκαλύπτει πως ολοένα και περισσότεροι νέοι προτιμούν την Apple έναντι άλλων εταιριών, με σημαντική διαφορά. Ο λόγος είναι πως δε θέλουν να εξοστρακιστούν κοινωνικά επειδή δεν έχουν ένα iPhone, ένα φαινόμενο που οδηγεί πολλούς νέους να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες της Apple.

Οι γεννηθείς μετά το 1996 ή αλλιώς Gen Z, αποτελούν το 34% όλων των κατόχων iPhone στις ΗΠΑ, με τη Samsung να έρχεται δεύτερη με μόλις 10%. Σε μεγαλύτερες ηλικίες βλέπουμε μια πιο ίση κατανομή μεταξύ iPhone και Android.

Οι επιπτώσεις όμως αυτής της προτίμησης σε Apple συσκευές εκτείνεται και πέρα από τα iPhones, αφού όσοι επιλέγουν iPhone είναι πολύ πιθανότερο να αγοράσουν και AirPods, Apple Watches και Macs.

Συγκεκριμένα, για κάθε 100 iPhones που πουλά η Apple, πουλά επίσης 26 iPads, 17 Apple Watches και 35 AirPods. Στον αντίποδα, για κάθε 100 smartphones που πουλά η Samsung, πουλά λιγότερα από 11 tablets, 6 smartwatches και 6 ζευγάρια ασύρματα ακουστικά. Και αυτό, παρόλο που η μέση τιμή πώλησης ενός iPhone είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μέση τιμή μιας Android συσκευής.

H Gen Z είναι το ηλικιακό group που περνά περισσότερο χρόνο στο κινητό από κάθε άλλο, ξοδεύοντας έως και 6 ώρες τη μέρα στο smartphone τους. Έτσι, το οικοσύστημα της Apple διαμορφώνει το κοινωνικό status του χρήστη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο iMessage. Ένας χρήστης Android που συμμετέχει σε ένα ομαδικό chat του iMessage μέσω SMS, εμφανίζεται με διαφορετικού χρώματος φούσκα στη συζήτηση, κάνοντάς τον να ξεχωρίζει με αρνητικό τρόπο.

Μπορεί το iMessage να μην είναι τόσο διαδεδομένο στην Ευρώπη όσο στις ΗΠΑ, και εδώ όμως συναντάμε το ίδιο trend. To 83% των χρηστών Apple στη δυτική Ευρώπη είναι κάτω από 25 ετών και χρησιμοποιεί iPhone. Καθώς η Gen Z μεγαλώνει, το trend αυτό θα εξαπλωθεί και θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το μερίδιο της Apple στην αγορά, αυξάνοντας τις δυσκολίες για τις αντίπαλες εταιρίες να αποκτήσουν νέους πελάτες.