Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη τουαλέτα με αποχέτευση στον κόσμο

Είναι 2.400 ετών!
20 Φεβρουαρίου 2023 10:39
Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη τουαλέτα με αποχέτευση στον κόσμο

Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Κίνας αποκάλυψε πως αρχαιολόγοι της χώρας ανακάλυψαν την αρχαιότερη τουαλέτα με σύστημα αποχέτευσης στον κόσμο. Ερευνώντας δύο μεγάλα κτίρια στα ερείπια ενός παλατιού κοντά στην πόλη Yueyang, βρήκαν μπροστά τους μία τουαλέτα 2.400 ετών, από την εποχή της δυναστείας Qin.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έως τώρα, η εφεύρεση της σύγχρονης τουαλέτας αποδιδόταν στη Βικτωριανή Αγγλία του 16ου αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι συναρμολόγησαν τα σπασμένα κομμάτια και είδαν μία λεκάνη και έναν αγωγό ο οποίος οδηγούσε τα περιττώματα σε εξωτερικό χώρο. Θεωρείται αντικείμενο “πολυτελείας” το οποίο χρησιμοποιούταν μόνο από υψηλά ιστάμενα μέλη του παλατιού, με τους υπηρέτες να ρίχνουν νερό στη λεκάνη κάθε φορά που κάποιος τη χρησιμοποιούσε.

Είναι η πρώτη και η μόνη τουαλέτα με σύστημα αποχέτευσης που έχει ανακαλυφθεί στην Κίνα. Ήταν έκπληξη για όλους μας και ξεσπάσαμε σε γέλια. Αποτελεί μία ακλόνητη απόδειξη πως οι αρχαίοι Κινέζοι έδιναν σημασία στην υγιεινή.

Η ανακάλυψη, πέρα από πολιτισμικό ενδιαφέρον μπορεί να προσφέρει και νέα δεδομένα. Η ανάλυση του εδάφους της συγκεκριμένης τοποθεσίας μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων, αν οι ερευνητές καταφέρουν να βρουν ίχνη ανθρώπινων περιττωμάτων.