David Guetta: Το μέλλον της μουσικής είναι η τεχνητή νοημοσύνη

Κάθε είδος μουσικής δημιουργήθηκε από νέα τεχνολογία
14 Φεβρουαρίου 2023 10:07
David Guetta: Το μέλλον της μουσικής είναι η τεχνητή νοημοσύνη

Ο παγκόσμιας φήμης DJ, David Guetta, χρησιμοποίησε πρόσφατα δύο sites τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει στίχους και φωνή στο στυλ του Eminem για το live show του. Ο Γάλλος παραγωγός ξεκαθάρισε πως δε θα διαθέσει εμπορικά το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά πιστεύει πως το μέλλον της μουσικής βρίσκεται στην AI, αφού οι μουσικοί θα τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για να δημιουργήσουν νέους ήχους, μιας και η ιστορία μας έχει δείξει πως κάθε νέο είδος μουσικής προέρχεται από μία νέα τεχνολογία.

Είμαι σίγουρος πως το μέλλον της μουσικής είναι η AI. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά ως εργαλείο. Τίποτα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το γούστο. Αυτό που ορίζει έναν καλλιτέχνη είναι πως έχει ένα συγκεκριμένο γούστο, έχει ένα συγκεκριμένο τύπο συναισθημάτων που θέλει να εκφράσει και θα χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα όργανα για να το πραγματοποιήσει.

Προφανώς δε θα υπήρχε το rock ‘n’ roll αν δεν υπήρχε ηλεκτρική κιθάρα. Δε θα υπήρχε acid house χωρίς το Roland TB-303 (bass synthesiser) ή το Roland TR-909 drum. Δε θα υπήρχε hip-hop χωρίς sampler. Πραγματικά πιστεύω πως η AI θα ορίσει τα νέα μουσικά είδη. Πιστεύω πως κάθε νέο μουσικό στυλ έρχεται από μια νέα τεχνολογία.

Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από το πείραμα του Guetta με τον Eminem, αλλά αρκετοί εξέφρασαν και τους προβληματισμούς τους, θεωρώντας πως η υιοθέτηση της AI στη μουσική θα "σκοτώσει" τη δημιουργικότητα. Ο ίδιος ο Eminem δεν έχει σχολιάσει ακόμα το γεγονός.

Δημιούργησα τα φωνητικά με στυλ Eminem για πλάκα, αλλά λειτούργησε τόσο καλά που δεν το πίστευα. Ανάρτησα το video επειδή ήθελα να ανοίξω τη συζήτηση και να φέρω επίγνωση στο θέμα. Είναι πολύ αστείο επειδή αντιδρά πολύς κόσμος. Μερικοί λένε “αυτό είναι πανέξυπνο” και μερικοί νευριάζουν πολύ με εμένα επειδή δε θα κυκλοφορήσω το δίσκο. Είναι αδύνατο να σκεφτώ πως πρόκειται για πραγματική συνεργασία, αλλά ακούγεται ακριβώς σαν τον Eminem.