Τραγικό δυστύχημα άντρα που μπήκε σε μαγνητικό τομογράφο με όπλο

Πέθανε ο 40χρονος δικηγόρος
13 Φεβρουαρίου 2023 11:06
Τραγικό δυστύχημα άντρα που μπήκε σε μαγνητικό τομογράφο με όπλο

Ένας 40χρονος Βραζιλιάνος δικηγόρος, υπέρμαχος της οπλοκατοχής, μπήκε στο χώρο του μαγνητικού τομογράφου για να συνοδεύσει τη μητέρα του η οποία θα έκανε την εξέταση. Παρά τις λεκτικές και γραπτές προειδοποιήσεις να αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα από πάνω του, ο Leandro Mathias de Novaes κράτησε πάνω του το πιστόλι που είχε κρυμμένο, αγνοώντας τον κίνδυνο. Μόλις ενεργοποιήθηκε ο τομογράφος, το όπλο εκπυρσοκρότησε τραυματίζοντάς τον στην κοιλιά. Δύο εβδομάδες αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο Sao Luiz Morumbi.

Για να απεικονίσει το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, ο μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιεί 1.5 – 3.0 tesla μαγνητισμού για να αναγκάσει τα πρωτόνια στα μόρια του νερού να προσανατολιστούν προς την ίδια κατεύθυνση. Ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός χαμηλής ενέργειας κινεί τα σωματίδια, τα οποία ανάλογα από τα περιβάλλοντα υλικά του σώματος, χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους για να γυρίσουν στο αρχικό τους σημείο. Αυτή η διαφορά στην κίνηση των πρωτονίων μεταφράζεται σε μία απεικόνιση ακριβείας των οργάνων μας. Κατά τη χρήση του μαγνητικού τομογράφου, το μαγνητικό πεδίο είναι αρκετό για να τραβήξει τα μεταλλικά αντικείμενα γύρω του. Μικρότερα αντικείμενα, όπως κοσμήματα, μπορούν να δημιουργήσουν τοπικά εγκαύματα επειδή δημιουργείται ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μετατρέπεται σε θερμότητα.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο Novaes ήταν έμπειρος χρήστης όπλων, είχε άδεια οπλοφορίας και το όπλο ήταν δηλωμένο. Πώς ακριβώς εκπυρσοκρότησε δεν έχει γίνει γνωστό, ούτε γνωρίζουμε αν απλά το ξέχασε πάνω του ή αψήφησε τις οδηγίες του προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση πως τα μεταλλικά αντικείμενα είναι πολύ επικίνδυνα γύρω από ένα μαγνητικό τομογράφο. Το 2018, ένας 32χρονος Ινδός είχε βρει τραγικό θάνατο, όταν ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου τον τράβηξε στο θάλαμό του με ορμή, ενώ κρατούσε μία φιάλη οξυγόνου.