ISS: Δεύτερη διαρροή ψυκτικού υγρού από ρωσικό σκάφος

Δε διατρέχει κίνδυνο το πλήρωμα
13 Φεβρουαρίου 2023 10:32
ISS: Δεύτερη διαρροή ψυκτικού υγρού από ρωσικό σκάφος

Η Roscosmos αποκάλυψε μέσω Telegram πως το σκάφος μεταφοράς φορτίου Progress το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έχει χάσει πίεση η οποία οφείλεται σε διαρροή ψυκτικού υγρού.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό διαρροής ψυκτικού υγρού σε ρωσικό σκάφος μέσα σε δύο μήνες, μετά το περιστατικό με την επανδρωμένη κάψουλα Soyuz. Ευτυχώς, αυτή τη φορά, πρόκειται για σκάφος μεταφοράς φορτίου το οποίο καίγεται κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα μετά την ολοκλήρωση της τροφοδοσίας του ISS και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αστροναύτες του σταθμού. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα όμως πως η Roscosmos δε θα μπορέσει να ερευνήσει την αιτία της διαρροής στο έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστροναύτες του διαστημικού σταθμού δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο επί του παρόντος.

Ο λόγος για την απώλεια ψυκτικού στο Progress 82 ερευνάται. Οι θύρες μεταξύ Progress 82 και του σταθμού είναι ανοιχτές και οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις στο σταθμό είναι φυσιολογικές. Το πλήρωμα έχει ενημερωθεί για τη διαρροή και δε βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ συνεχίζει με τις προγραμματισμένες λειτουργίες του σταθμού. – NASA

Το Progress 82 έφτασε στον ISS στις 28 Οκτωβρίου του 2022 και ήταν προγραμματισμένο να φύγει στις 17 Φεβρουαρίου. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η Roscosmos θα τηρήσει το πρόγραμμα τώρα που ανιχνεύθηκε η διαρροή. Ο εντοπισμός της διαρροής έγινε την ίδια μέρα στην οποία ένα δεύτερο Progress σκάφος συνδέθηκε στο σταθμό.