Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter

Σχολίασε ο Elon Musk
09 Φεβρουαρίου 2023 12:18
Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας με δεκάδες χιλιάδες θύματα και ανθρώπους να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στα συντρίμμια, το Bloomberg αποκαλύπτει πως οι Τούρκοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Twitter από το απόγευμα της Τετάρτης. Όσοι κατέφυγαν σε χρήση VPN, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν κανονικά την υπηρεσία. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εσκεμμένα μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter.

Είπα στους φίλους μου στο πεδίο να χρησιμοποιήσουν VPN για το συντονισμό των διασώσεων. Αυτή η εξωφρενική κυβέρνηση του παλατιού έκοψε την επικοινωνία μέσω social media. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες κραυγές για βοήθεια. Ξέρουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε. Αναμένουμε την εξήγησή σας.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο. Το Twitter είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα social media στην Τουρκία το οποίο χρησιμοποιείται ως εργαλείο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης και οι πληγέντες μοιράζονται φωτογραφίες και videos από την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί.

Το Twitter δεν έκανε κάποια επίσημη δήλωση – μιας και δεν έχει πλέον ομάδα επικοινωνίας μετά τις απολύσεις του Elon Musk. Ωστόσο το απόγευμα της Τετάρτης ο Musk δήλωσε πως η πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία θα αποκατασταθεί σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση μπλοκάρει την πρόσβαση στα social media εν μέσω κάποιας κρίσης στη χώρα. Το έχει κάνει ξανά κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία, ενώ το 2014 μπλόκαρε προσωρινά το Twitter από τη χώρα, όταν οι χρήστες μοιράζονταν έγγραφα και ντοκουμέντα που ενέπλεκαν τον Πρόεδρο Ερντογάν σε σκάνδαλα διαφθοράς. Η κυβέρνηση του Ερντογάν δέχεται επίσης δριμεία κριτική για τη διαχείριση της πρόσφατης καταστροφής.