Μία μυστηριώδης μπλε δίνη εμφανίστηκε πάνω από τη Χαβάη (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνδέεται με την SpaceX;
05 Φεβρουαρίου 2023 12:32
Μία μυστηριώδης μπλε δίνη εμφανίστηκε πάνω από τη Χαβάη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας εντόπισε τον προηγούμενο μήνα με το τηλεσκόπιο Subaru, μία μυστηριώδη μπλε δίνη πάνω από τον ουρανό της Χαβάης. Ο αστρονόμος Ichi Tanaka δεν εντόπισε αμέσως το φαινόμενο εκείνη τη νύχτα, αλλά ενημερώθηκε για αυτό από κάποιον που του έστειλε ένα screenshot από ένα YouTube livestream.

Όταν άνοιξα το Slack, αυτό που είδα μου έριξε το σαγόνι. Η Subaru-Asahi Star Camera κατέγραψε μία μυστηριώδη ιπτάμενη δίνη πάνω από την Maunakea στη Χαβάη.

Το φαινόμενο ξεκίνησε ως ένα μικρό, λευκό αντικείμενο πριν μεταμορφωθεί σε δίνη μπλε χρώματος. Έπειτα η δίνη πήρε ένα σχήμα δαχτυλιδιού πριν εξαφανιστεί σταδιακά.

Το φαινόμενο δεν άργησε να συνδεθεί με μία εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου της SpaceX η οποία έλαβε χώρα εκείνο το βράδυ. Παρόλο που η εκτόξευση έγινε στο Cape Canaveral των ΗΠΑ, η τοποθεσία της δίνης πάνω από την Χαβάη ταίριαζε με την τοποθεσία που βρισκόταν το δεύτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 εκείνη την ώρα.

Το SpaceWeather.com το οποίο παρακολουθεί τέτοια φαινόμενα, εκτίμησε πως η δίνη προήλθε από την απόρριψη των καυσίμων του πρώτου σταδίου του Falcon 9 όσο αυτό εισερχόταν στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν επίσης κι άλλες καταγραφές πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι Falcon 9 προσφέρουν πολύχρωμους και αιθέριους σχηματισμούς στον ουρανό. Η SpaceX δεν πρόσφερε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.