Βρήκαμε εξωπλανήτη που πιθανώς μπορεί να φιλοξενήσει ζωή μόλις 31 έτη φωτός μακριά

Ενθουσιασμένοι οι αστρονόμοι
05 Φεβρουαρίου 2023 12:03
Βρήκαμε εξωπλανήτη που πιθανώς μπορεί να φιλοξενήσει ζωή μόλις 31 έτη φωτός μακριά

Wolf 1069b. Αυτή είναι η ονομασία ενός νέου εξωπλανήτη που ανακαλύψαμε μόλις 31 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ο οποίος έχει τη δυναμική να φιλοξενήσει ζωή όπως την ξέρουμε. Με 1.36 φορές το μέγεθος της Γης, ο εξωπλανήτης βρίσκεται στο σωστό σημείο στην τροχιά του γύρω από το άστρο του, ωστόσο οι πληροφορίες για αυτόν είναι ακόμα λίγες.

Η αναζήτηση εξωπλανητών δεν είναι εύκολη και περιορίζεται από την τωρινή μας τεχνολογία. Τα δεδομένα που λαμβάνουμε βασίζονται σε έμμεσες παρατηρήσεις, όπως την πτώση της φωτεινότητας του άστρου όταν ο πλανήτης περνά από μπροστά του. Έτσι, ενώ έχουμε εντοπίσει περισσότερους από 5.200 εξωπλανήτες, μόλις το 1.5% αυτών έχουν μάζα μικρότερη από δύο Γαίες. Από αυτό το νούμερο επίσης, μόλις μία ντουζίνα βρίσκεται σε απόσταση από το άστρο τους όπου οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνεια, στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη.

Όταν αναλύσαμε τα δεδομένα του άστρου Wolf 1069, ανακαλύψαμε ένα καθαρό, χαμηλού πλάτους κύματος σήμα από αυτό, που φαίνεται πως είναι ένας πλανήτης περίπου με τη μάζα της Γης. Βρίσκεται σε τροχιά 15.6 ημερών από το άστρο σε μία απόσταση ίση με το 1/15 της απόστασης μεταξύ Γης και Ήλιου.

Μία τέτοια απόσταση θα ήταν σίγουρα πολύ κοντά αν το Wolf 1069 ήταν ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας, με τις θερμοκρασίες να έκαναν ακατάλληλη την ύπαρξη ζωής. Ωστόσο πρόκειται για έναν ερυθρό νάνο, πολύ μικρότερο και πιο ψυχρό από τον Ήλιο. Έτσι η κατοικήσιμη ζώνη είναι πολύ πιο κοντά στο άστρο. Παρόλο λοιπόν που ο εξωπλανήτης Wolf 1069b είναι 15 φορές πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο, η ακτινοβολία που λαμβάνει είναι μόνο το 65% από αυτήν που λαμβάνει η Γη από τον Ήλιο.

Ένας βραχώδης Wolf 1069b θα είχε μία θερμοκρασία επιφάνειας -23 βαθμών Κελσίου, όντας πολύ κρύος για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Μία ατμόσφαιρα όμως θα μπορούσε να παγιδεύσει τη θερμότητα και να ανεβάσει τη θερμοκρασία. Ο Wolf 1069b είναι πολύ πιθανό να διαθέτει και μαγνητικό πεδίο.

Οι προσομοιώσεις υπολογιστή δείχνουν πως περίπου το 5% όλων των πλανητικών συστημάτων γύρω από αστέρες χαμηλής μάζας, όπως το Wolf 1069, διαθέτουν έναν ανιχνεύσιμο πλανήτη. Οι προσομοιώσεις αποκαλύπτουν επίσης ένα στάδιο βίαιων συγκρούσεων με πλανητικά έμβρυα κατά την κατασκευή του πλανητικού συστήματος που οδηγούν σε τακτικές καταστροφικές συγκρούσεις.

Αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να θερμάνουν το νέο πλανήτη και ο πυρήνας του Wolf 1069b να είναι ακόμα υγρός – όπως αυτός της Γης – έχοντας την ικανότητα να παράγει ένα μαγνητικό πεδίο.

Επίσης, ακόμα κι αν ο πλανήτης είναι παλιρροιακά δεμένος στο άστρο, η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή είναι ακόμα πιθανή στη μεριά που κοιτάει το άστρο.

Θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον ακόμα μία δεκαετία για να μάθουμε περισσότερα για την ατμόσφαιρά του. Είναι κρίσιμο να αναπτύξουμε τις εγκαταστάσεις που ερευνούν τους κοντινότερους πιθανώς κατοικήσιμους κόσμους, όταν βασιζόμαστε μόνο στη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics.