Η Intel ρίχνει τις τιμές των καρτών γραφικών της

Θέλοντας να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική
02 Φεβρουαρίου 2023 11:32
Η Intel ρίχνει τις τιμές των καρτών γραφικών της

Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να γίνει ένας άξιος ανταγωνιστής της Nvidia και της AMD στην κατηγορία των desktop καρτών γραφικών, η Intel μόλις προέβη σε διάφορες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την τιμή της Arc A750, η οποία μειώθηκε κατά 40 δολάρια στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και πλέον ανέρχεται σε μόλις 249 δολάρια.

Παρόλο που η Intel δεν κατάφερε να «χτυπήσει» τις ναυαρχίδες της αγοράς και να βρεθεί στην κορυφή των benchmarks, δε χωρά αμφιβολία πως η πρότασή της τα πηγαίνει περίφημα όσον αφορά τη σχέση τιμής-απόδοσης. Πλέον, με τη νέα αυτή τιμή, η A750 γίνεται ακόμη πιο δελεαστική, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη και τη δεύτερη ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, πέρα από τη μείωση της τιμής, η Intel επισήμανε ότι έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις των καρτών γραφικών της μέσω του νεότερου προγράμματος οδήγησης (driver). Περνώντας σε λεπτομέρειες, η νέα beta έκδοση 4090 που έγινε διαθέσιμη την περασμένη εβδομάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις των DirectX 9 τίτλων. Η Intel ισχυρίζεται ότι σε μια σειρά δοκιμών 13 παιχνιδιών, ο μέσος όρος των framerates σε 1080p ανάλυση έχει βελτιωθεί κατά 43%. Για παράδειγμα, το Stellaris, ένα παιχνίδι που με τους launch drivers έτρεχε στα 75 FPS, πλέον ξεπερνά τα 130 FPS.

Η τρίτη ανακοίνωση της Intel αφορά την XeSS (Xe Super Sampling) AI upscaling τεχνολογία, η οποία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το DLSS της Nvidia και το FSR της AMD. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Intel, πλέον πάνω από 35 παιχνίδια την χρησιμοποιούν, μεταξύ των οποίων και μεγάλα blockbusters, όπως το Call of Duty Modern Warfare II, ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται να προστεθεί και σε πολλά ακόμη παιχνίδια.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι η Intel συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Arc A750 ως ανταγωνιστή της RTX 3060, αλλά παρόλο που απευθύνεται στην πολύ δημοφιλής μεσαία κατηγορία, οι πωλήσεις της εταιρίας το τρίτο τρίμηνο του 2022 αντιστοιχούσαν μόνο στο 4% του συνόλου της αγοράς. Μένει να δούμε, λοιπόν, πόσο θα βοηθήσουν όλες αυτές οι νέες κινήσεις και κυρίως η σημαντική μείωση της τιμής.