Το FBI έκανε hack τις υποδομές hacking ομάδας και έσωσε θύματα από επιθέσεις $130 εκατομμυρίων

Διέλυσε εκ των έσω μια από τις πιο επικίνδυνες hacking ομάδες
29 Ιανουαρίου 2023 12:27
Το FBI έκανε hack τις υποδομές hacking ομάδας και έσωσε θύματα από επιθέσεις $130 εκατομμυρίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πράκτορες του FBI κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο της περίφημης hacking ομάδας Hive, η οποία πραγματοποιούσε ransomware επιθέσεις. Αυτό σημαίνει πως κλείδωνε τα συστήματα των θυμάτων της ή απειλούσε να δημοσιοποιήσει ή να καταστρέψει τα προσωπικά δεδομένα τους, αν δεν πλήρωναν ένα χρηματικό ποσό ως λύτρα.

Όπως επισημαίνει η επίσημη ανακοίνωση, η ομάδα έχει στοχεύσει περισσότερα από 1.500 θύματα σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολικών μονάδων, χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας. Το FBI, λοιπόν, είχε βάλει εδώ και μήνες στο στόχαστρο τους hackers, με τους πράκτορές του να κάνουν hack τις υποδομές τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αποκτήσουν 300 decryption κλειδιά, δίνοντάς τα στα θύματα.

Συνολικά, το FBI έσωσε θύματα από επιθέσεις που αθροιστικά ζητούσαν πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται μια σχολική περιφέρεια του Τέξας από την οποία η Hive ζήτησε λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα νοσοκομείο της Λουιζιάνα από το οποίο ζητήθηκαν 3 εκατομμύρια δολάρια και μια ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τροφίμων που κλήθηκε να πληρώσει λύτρα ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το FBI συνεργάστηκε και με τις αρχές επιβολής του νόμου στη Γερμάνια και την Ολλανδία, κλείνοντας τις ιστοσελίδες και τους servers της Hive αυτή την εβδομάδα. Για την ιστορία, η εν λόγω ομάδα των hackers θεωρούνταν μια από τις πιο επικίνδυνες όσον αφορά τις ransomware επιθέσεις. Συνολικά είχε λάβει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από τα θύματα της, πραγματοποιώντας επιθέσεις από τον Ιούνιο του 2021.

Tags: