Mercedes-Benz: Ο οδηγός της S-Class 2024 θα μπορεί να παίζει Tetris όσο οδηγεί μόνη της ΑΙ

Η εταιρία είναι η πρώτη που φέρνει αυτόνομη οδήγηση τρίτου επιπέδου στην Αμερική
28 Ιανουαρίου 2023 21:11
Mercedes-Benz: Ο οδηγός της S-Class 2024 θα μπορεί να παίζει Tetris όσο οδηγεί μόνη της ΑΙ

Και επίσημα, η Mercedes-Benz προσπέρασε την Tesla, για να γίνει η πρώτη εταιρία στον κόσμο που λαμβάνει άδεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτοκίνητα με ικανότητες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3.

Αναλυτικότερα, το Drive Pilot χαρακτηριστικό των νεότερων οχημάτων της, όπως η 2024 S-Class, έλαβε πιστοποίηση για χρήση στη Νεβάδα. Αυτό σημαίνει πως το αυτοκίνητο κάνει όλη την οδήγηση και ο οδηγός πρέπει απλά να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο. Η διαφορά με τα συστήματα επιπέδου 2 είναι πως το όχημα μπορεί να σταματήσει με ασφάλεια, αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε βλάβη στο σύστημα.

Όντας ικανότερο, το Drive Pilot της Mercedes-Benz έχει και λιγότερους περιορισμούς για τον οδηγό. Έτσι, μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι, καθώς και να αφήσει τα πόδια του από τα πεντάλ. Παράλληλα, όμως, κάτι που δεν ισχύει για τα συστήματα επιπέδου 2, μπορεί και να μην κοιτάζει το δρόμο. Συγκεκριμένα, ο οδηγός μπορεί να γυρίσει το βλέμμα του στον συνοδηγό ή να παίξει κάποιο παιχνίδι στην οθόνη του οχήματος, όπως για παράδειγμα Tetris.

Βέβαια, το σύστημα ελέγχει συνεχώς για το πρόσωπο του οδηγού. Αν το καλύψει, ενδεχομένως για να κοιμηθεί, το όχημα σταματά. Το μέσο The Drive είχε τη δυνατότητα να το δοκιμάσει στην πράξη και όταν ο οδηγός του πήγε να βγάλει μια selfie, το Drive Pilot σταμάτησε. Επομένως, το σύστημα δεν επιτρέπει στον οδηγό ούτε να φύγει στις πίσω θέσεις, κάτι για το οποίο υπήρχαν παράπονα πριν μερικά χρόνια στα Tesla.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της Mercedes, το Drive Pilot θα λειτουργεί μόνο σε ταχύτητες έως 65 χιλιόμετρα/ώρα σε "κατάλληλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων και σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα κυκλοφορίας". Αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει ότι θα είναι διαθέσιμο μόνο σε σημεία με βαριά κίνηση που είναι απαραίτητο ο οδηγός να σταματάει και να ξεκινάει συνέχεια.