Γάτες: Πότε παίζουν και πότε είναι πιο επιθετικές; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Κτηνίατροι είδανε χιλιάδες ώρες βίντεο γατών για αυτή τη μελέτη
28 Ιανουαρίου 2023 11:02
Γάτες: Πότε παίζουν και πότε είναι πιο επιθετικές; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Αν έχετε παίξει με μια γάτα θα έχετε αντιληφθεί, πολλές φορές ότι το παιχνίδι τους, μπορεί να γίνει πιο...έντονο από ένα αθώο παιχνίδι για αυτές. Μια νέα έρευνα επιστημόνων και κτηνιάτρων ρίχνει φως στην συμπεριφορά των γατών και συγκεκριμένα να καθορίσει πότε παίζουν και πότε είναι πιο επιθετικές

Για να το κάνουν αυτό έπρεπε μια ομάδα κτηνιάτρων να δει εκατοντάδες βίντεο με γάτες που κάνουν παρέα με άλλες γάτες. Χάρη σε αυτό το ανελέητο bingewatching βίντεο γατών, που οποιοσδήποτε "λιώνει" στα social media με αυτά θα έβλεπε με ευχαρίστηση, προέκυψαν κάποια συμπεράσματα που μπορεί να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες, να αναγνωρίζουν καλύτερα πότε οι γάτες τους τσακώνονται παιχνιδιάρικα ή πρόκειται να μπουν σε σοβαρό καυγά.

Η Noema Gajdoš-Kmecová, κτηνίατρος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής στο Košice της Σλοβακίας, ήταν επικεφαλής της εν λόγω μελέτης. Στο πλαίσιο της διατριβής της, η Gajdoš-Kmecová είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για το παραπάνω ερώτημα. Και ενώ ορισμένοι ερευνητές έχουν αρχίσει πρόσφατα να μελετούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά μεταξύ των γατών, παραμένει ένα θέμα που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Η ομάδα της, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς στη συμπεριφορά των γατών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να συνδυάσει τις συνήθεις μεθόδους μελέτης της συμπεριφοράς των ζώων με τη σύγχρονη πολιτική επιστήμη - με άλλα λόγια, την παρακολούθηση βίντεο με τις γάτες άλλων ανθρώπων. Συνολικά, η ομάδα συγκέντρωσε 165 βίντεο, με 63 κλιπ που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες και 102 βίντεο που κατέβασαν από το YouTube. Αφού αφαίρεσαν τα κλιπ που κρίθηκαν ως πολύ αμφίσημα ή από τα οποία έλειπαν σημαντικές πληροφορίες όπως ο ήχος, έμειναν 105 βίντεο με 210 γάτες.

Επειδή πολλά πράγματα σχετικά με τις γάτες δεν μπορούν να προσδιοριστούν, στο τέλος της έρευνας η ομάδα κατέληξε σε τρεις κατηγορίες συμπεριφοράς για τις γάτες: παίζοντας, μαλώνοντας ή κάπου ενδιάμεσα.

"Πολλοί ιδιοκτήτες πιθανώς θα συμφωνούσαν μαζί μου ότι μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει κανείς μεταξύ των δύο αναφερόμενων επιλογών, και η ενδιάμεση ή "κάτι ενδιάμεσο" κατηγορία μας δικαιολογεί αυτό το αίσθημα - πιστεύουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γατών δεν είναι ασπρόμαυρα γεγονότα", δήλωσε η Gajdoš-Kmecová και συνέχισε λέγοντας: "Ένα από τα παραδείγματα μπορεί να είναι η αλληλεπίδραση που ξεκινά ως αμοιβαίο κοινωνικό παιχνίδι, όταν και οι δύο γάτες θέλουν να παίξουν και απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση, αλλά στη συνέχεια μία από αυτές σταματά να αισθάνεται έτσι και ο χαρακτήρας της αλληλεπίδρασης αλλάζει σε μια ενδιάμεση κατηγορία ή ακόμη και σε μια ανταγωνιστική".

Σε μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν για παράδειγμα, όταν οι γάτες είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις μεταξύ τους είναι πιθανότατα φανερά ανταγωνιστικές. Αντίθετα, όταν οι γάτες παλεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ήχο ή εμφανή τραυματισμό, είναι σχεδόν σίγουρα παιγνιώδεις (αυτού του είδους η συμπεριφορά φαίνεται επίσης να είναι πιο συχνή σε νεαρές γάτες).

Και οι αλληλεπιδράσεις που βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο κάποια πάλη όσο και φωνές. Οι ενδιάμεσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γατών φαίνεται, επίσης, να περιλαμβάνουν παρατεταμένες περιόδους όπου οι γάτες εναλλάσσουν συμπεριφορές, όπως να ξαπλώνουν με την κοιλιά προς τα πάνω, να καταδιώκουν και να ορμάνε η μία στην άλλη ή να πλησιάζουν και να περιποιούνται την άλλη. Και όσο πιο αμοιβαίες είναι αυτές οι συμπεριφορές, όπως το να κυνηγάει η μία εκ περιτροπής την άλλη, χωρίς εκτεταμένα διαλείμματα, τόσο πιο πιθανό είναι να πρόκειται για πραγματικό αμοιβαίο παιχνίδι.

Η Gajdoš-Kmecová σημειώνει επίσης ότι οι συμπεριφορές των γατών μεταξύ τους δεν είναι πάγιες. Ακόμη και αν οι γάτες καμιά φορά τσακώνονται, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση τους καταρρέει, για παράδειγμα, όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες φαίνονται ικανές να έχουν βραχυπρόθεσμες διαφωνίες. Αυτό που έχει σημασία είναι το γενικότερο ύφος των αλληλεπιδράσεών τους.

Αν οι γάτες τρίβονται τακτικά η μία πάνω στην άλλη, κοιμούνται σε στενή επαφή, μοιράζονται τους πόρους και χαιρετούν η μία την άλλη με τα αυτιά όρθια, λέει η ίδια, τότε η περιστασιακή διαμάχη μάλλον δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports. 

Tags: