Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την ΑΙ; Ο CEO του ChatGPT προειδοποιεί

“Θα είναι το τέλος μας“
27 Ιανουαρίου 2023 16:10
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την ΑΙ; Ο CEO του ChatGPT προειδοποιεί

Τον τελευταίο καιρό το ChatGPT έχει γίνει viral καθώς χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει σε σημείο που παίρνει πτυχία νομικής και περνάει σε εξετάσεις, γεγονότα που είναι φυσικό να εγείρουν ερωτήματα για τα οφέλη και τις καταχρήσεις του. 

Τώρα μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση έρχεται από τον Sam Altman, τον CEO της OpenAI, που είναι η εταιρία πίσω από το πασίγνωστο chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Μιλώντας στο StrictlyVC, ο Altman ρωτήθηκε σχετικά με το ποια θεωρεί ως τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια για την τεχνητή νοημοσύνη. Χαρακτηριστικά δήλωσε για το καλό σενάριο: 

"Νομίζω ότι το καλό σενάριο είναι τόσο απίστευτα καλό που μου είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστώ. Μπορώ κατά κάποιο τρόπο να φανταστώ πώς θα είναι όταν θα έχουμε απίστευτη αφθονία και συστήματα που θα μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε αδιέξοδα και να βελτιώσουμε όλες τις πτυχές της πραγματικότητας και να μας αφήσουν να ζήσουμε όλοι την καλύτερη ζωή μας. Αλλά δεν ξέρω ακριβώς. Νομίζω ότι το καλό σενάριο είναι απλά τόσο απίστευτα καλό που ακούγεσαι σαν πραγματικά τρελός όταν αρχίζεις να μιλάς γι' αυτό".

Από την άλλη, οι σκέψεις του για το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι τόσο ζοφερό που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τον τεχνολογικό κόσμο.

"Το κακό σενάριο - και νομίζω ότι είναι σημαντικό να το πω αυτό - είναι το τέλος για όλους μας", δήλωσε ο Altman. "Ανησυχώ περισσότερο για μια περίπτωση τυχαίας κατάχρησης βραχυπρόθεσμα. Νομίζω λοιπόν ότι είναι αδύνατο να υπερτονίσουμε τη σημασία της ασφάλειας της AI και της εναρμόνισης των δραστηριοτήτων. Θα ήθελα να δω να συμβαίνουν πολλά, πάρα πολλά περισσότερα".

Οι ειδικοί έχουν πει ότι το ChatGPT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για σκοπούς όπως η διενέργεια απάτης, η διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων, η διάδοση παραπληροφόρησης και η δυνατότητα λογοκλοπής.

Στη συνέντευξη του StrictlyVC, ο Altman αντέκρουσε την ανησυχία για τη λογοκλοπή, λέγοντας: "Προσαρμοστήκαμε στις αριθμομηχανές και φαντάζομαι ότι αλλάξαμε αυτό που εξετάζαμε στο μάθημα των μαθηματικών. Αυτό είναι μια πιο ακραία εκδοχή αυτού -χωρίς αμφιβολία- αλλά και τα οφέλη του είναι επίσης πιο ακραία".