Προσοχή στις μεταχειρισμένες κάρτες γραφικών – Το νέο κόλπο των miners

Για να μοιάζουν σαν καινούργιες
26 Ιανουαρίου 2023 16:34
Προσοχή στις μεταχειρισμένες κάρτες γραφικών – Το νέο κόλπο των miners

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, πριν κάποιους μήνες η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει πάρει την κατηφόρα, με την αξία του Bitcoin να πέφτει περίπου στα 20 χιλιάδες δολάρια, σημαντικά δηλαδή πιο κάτω από το ορόσημο των 69 χιλιάδων δολαρίων που είχε αγγίξει στα τέλη του 2021. Συγχρόνως, το Ethereum ολοκλήρωσε το The Merge, κάτι που σήμανε ότι η εξόρυξή του με GPUs σταμάτησε και επίσημα.

Κάπως έτσι, miners, Internet Cafés και μεταπωλητές σε διάφορες χώρες της Ασίας και όχι μόνο, έμειναν με έναν τεράστιο αριθμό μεταχειρισμένων καρτών γραφικών στα χέρια τους, τις οποίες προσπαθούν ακόμη να πουλήσουν. Τώρα, όπως μεταφέρει το Tom’s Hardware και τα ρεπορτάζ των Iskandar Souza και TecLab, οι miners έχουν βρει έναν νέο τρόπο για να κάνουν τις κάρτες γραφικών που έχουν ταλαιπωρήσει από μήνες αδιάκοπου φόρτου εργασίας, να μοιάζουν σα να είναι σε καλύτερη κατάσταση, με στόχο να της πουλήσουν φυσικά ακριβότερα.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που είστε στην αγορά για μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο μοντέλο από αγορές όπως το eBay, καλά θα ήταν να είστε επιφυλακτικοί. Ποιο είναι το «κόλπο» λοιπόν;

Οι miners έχουν ανακαλύψει ένα νέο ειδικό χρώμα που κάνει τα memory chips να φαίνονται λιγότερο ταλαιπωρημένα! Ειδικότερα, το mining κάνει πολύ έντονη χρήση της μνήμης μιας κάρτα γραφικών και έτσι οι σημάνσεις των τσιπ μνήμης τείνουν να κιτρινίζουν μετά από παρατεταμένη χρήση, είτε λόγω υπερθέρμανσης είτε επειδή είχαν καεί και αλλάχτηκαν. Επομένως, ένα χρώμα που το καλύπτει αυτό, ίσως να ξεγελάσει κάποιον ανυποψίαστο που πάει να αγοράσει μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών. 

Γενικότερα, μια GPU που χρησιμοποιείται για πολύ καιρό, τείνει να αλλάζει χρώμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το χρώμα του chip GPU chip αυτού καθ’ αυτού γίνεται σημαντικά πιο σκούρο, εάν η κάρτα έχει χρησιμοποιηθεί για mining και ήταν εκτεθειμένη σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένες περιόδους. Φυσικά, το να βάψει κανείς την επιφάνεια της GPU είναι δύσκολο και δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα, ενώ και ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος από κάποιον υποψήφιο αγοραστή.

Ωστόσο, βίδες που λείπουν και αυτοκόλλητα εγγύησης που έχουν αφαιρεθεί είναι σαφείς ενδείξεις ότι κάποιος έχει επέμβει σε μια GPU. Παράλληλα, η συσσώρευση σκόνης, οι γρατσουνιές, οι οξειδωμένες επαφές, αλλαγές του χρώματος της πλακέτας και κιτρινωπά σημάδια στα τσιπ μνήμης υποδεικνύουν ότι μια κάρτα έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες και σε περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά είναι όλα στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος κατά νου αν τυχόν αγοράζει μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών.