Νέα πρόβλεψη ειδικών: Ποια χρονιά θα ξεπεράσει η τεχνητή νοημοσύνη τον άνθρωπο;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει
26 Ιανουαρίου 2023 11:54
Νέα πρόβλεψη ειδικών: Ποια χρονιά θα ξεπεράσει η τεχνητή νοημοσύνη τον άνθρωπο;

Μια ομάδα ειδικών ισχυρίζεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα καταφέρει να φτάσει το λεγόμενο singularity, δηλαδή θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, μέσα σε λίγα χρόνια, κάποια στιγμή μεταξύ του 2027 και του 2030.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ένωσης για τη Μηχανική Μετάφραση στην Αμερικανική Ήπειρο, η εταιρία Translated εξήγησε την προσπάθειά της να προσδιορίσει την πρόοδο σε αυτό τον τομέα. Αρχικά εξήγησε πως ξεκίνησε να πειραματίζεται με το machine translation το 2011 και κατέληξε σε μια μονάδα μέτρησης, την οποία ονόμασε "Time to Edit" (TTE). Τι είναι το TTE; Πρακτικά είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος μεταφραστής για να επεξεργαστεί μια μετάφραση που έχει παραχθεί από μια τεχνητή νοημοσύνη.

Χρησιμοποιώντας αυτό τον δείκτη, η Translated κάνει τη δική της πρόβλεψη για το singularity, τονίζοντας:

Εάν αυτή η τάση δεν αλλάξει και ο TTE χρόνος συνεχίσει να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό, όπως συμβαίνει από το 2014, ο ΤΤΕ προβλέπεται να μειωθεί στο ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρακτικά θα πλησιάζουμε το σημείο όπου η μηχανική μετάφραση θα παρέχει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί "τέλεια μετάφραση".

Τώρα θα αναρωτιέστε που ακριβώς κολλάει το singularity με την μετάφραση. Ακριβώς πάνω σε αυτό, η εταιρία πρόσθεσε:

Πολλοί ερευνητές Τεχνητής Νοημοσύνης πιστεύουν ότι η επίλυση του προβλήματος της μετάφρασης είναι ό,τι πιο κοντινό στο να δημιουργηθεί μια Artificial General Intelligence (AGI). Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική γλώσσα είναι μακράν το πιο πολύπλοκο πρόβλημα που έχουμε στον κλάδο. Απαιτεί ακριβής μοντελοποίηση της πραγματικότητας για να λειτουργήσει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο, το Technological singularity (Τεχνολογική Μοναδικότητα) είναι ένα θεωρητικό γεγονός και αποτελεί θέμα συζήτησης για πολλούς επιστήμονες και μελλοντιστές. Ορίζεται ως η χρονική στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τη νοημοσύνη των ανθρώπων και πρακτικά θα έχουμε την εμφάνιση της υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα. Αυτή η τεχνητή υπερνοημοσύνη θα οδηγήσει σε τεράστιες εξελίξεις και αλλαγές του ανθρώπινου πολιτισμού που δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε, αφού οι δυνατότητές της δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από τον ανθρώπινο νου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιδέα, πατώντας εδώ.