Οι ΗΠΑ μηνύουν την Google για μονοπώλιο στις online διαφημίσεις

Και θέλουν να τη “σπάσουν”
25 Ιανουαρίου 2023 10:29
Οι ΗΠΑ μηνύουν την Google για μονοπώλιο στις online διαφημίσεις

To Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μαζί με οκτώ πολιτείες, μηνύουν την Google για μονοπώλιο στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης, κατηγορώντας την πως καταχράται τη μονοπωλιακή της δύναμη σε βάρος websites και διαφημιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία διαφήμισης.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός της Google έχει θέσει τον πήχη για εισαγωγή στην αγορά σε τεχνητά υψηλά επίπεδα, ανάγκασε ανταγωνιστές-κλειδιά να εγκαταλείψουν την αγορά των τεχνολογικών εργαλείων διαφήμισης, απέτρεψε πιθανούς ανταγωνιστές από το να μπουν στην αγορά και άφησε τους λιγοστούς πλέον ανταγωνιστές της Google περιθωριοποιημένους και σε άδικα μειονεκτική θέση.

Το Υπουργείο συνεχίζει λέγοντας πως οι εξαγορές της Google της επέτρεψαν να αδρανοποιήσει ή να εξουδετερώσει τους ανταγωνιστές, εξαναγκάζοντας άλλες εταιρίες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της. Επιπλέον, η Google λαμβάνει κατά μέσο όρο το 30% των χρημάτων διαφήμισης που διατίθενται στα προϊόντα ψηφιακής διαφήμισης.

Η Google σκοπεύει να πολεμήσει στα δικαστήρια και με ένα post στο blog της, κατηγορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης πως “ξέθαψε” δύο εξαγορές πριν μια δεκαετία σε μια απόπειρα να “γράψει ξανά την ιστορία σε βάρος των διαφημιζόμενων, των διαφημιστών και των χρηστών του internet”. Ξεκαθαρίζει πως οι πελάτες της δεν εξαναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα της αλλά τα επιλέγουν επειδή είναι αποτελεσματικά.

Η σημερινή μήνυση του Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να επιλέξει νικητές και χαμένους στον άκρως ανταγωνιστικό τομέα της ψηφιακής διαφήμισης. Επιμένει σε ένα λανθασμένο επιχείρημα το οποίο θα επιβραδύνει την καινοτομία, θα αυξήσει το κόστος διαφήμισης και θα κάνει δυσκολότερη την ανάπτυξη για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εκδότες.