Το Android 14 θα βάλει τέλος στο sideload και την εγκατάσταση παλιών εφαρμογών

Όπως ανακαλύφθηκε στον κώδικα των δοκιμαστικών εκδόσεων
24 Ιανουαρίου 2023 22:26
Το Android 14 θα βάλει τέλος στο sideload και την εγκατάσταση παλιών εφαρμογών

Όπως φαίνεται, η Google σκοπεύει να πάρει αυστηρά μέτρα για να κάνει πιο ασφαλές το Android. Συγκεκριμένα, το 9to5Google μεταφέρει πως το επερχόμενο Android 14 θα μπλοκάρει εξ ολοκλήρου την εγκατάσταση παλιότερων εφαρμογών που δεν έχουν ενημερωθεί για να πληρούν τις προδιαγραφές της Google. Μάλιστα, η εταιρία σκοπεύει να καταστίσει αδύνατο ακόμη και το χειροκίνητο sideloading των εν λόγω εφαρμογών μέσω APKs.

Φυσικά, εδώ και χρόνια το Google Play Store έχει ειδικούς κανόνες που ζητούν από τους developers να ενημερώνουν τις εφαρμογές τους για να χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες πρακτικές ασφαλείας της πλατφόρμας. Ωστόσο, το λεγόμενο ‘minimum API level requirement’ αφορούσε μέχρι τώρα μόνο τις εφαρμογές του Play Store.

Η μεγάλη αλλαγή που σκοπεύει να κάνει η Google έχει να κάνει με το sideloading, αφού πλέον οι χρήστες δε θα μπορούν να κάνουν χειροκίνητη εγκατάσταση παλιών εφαρμογών μέσω APK που έχει κατέβει από άλλες άγνωστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, αν αυτές δεν έχουν αναπτυχθεί με το νεότερο API κατά νου. Το μέσο ανακάλυψε αυτή την αλλαγή στον κώδικα της πιο πρόσφατης δοκιμαστικής έκδοσης του λειτουργικού συστήματος.

Αρχικά, οι συσκευές με Android 14 θα μπλοκάρουν μόνο τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για πολύ παλιές Android εκδόσεις. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το όριο θα είναι το Android 6.0 (Marshmallow), με την Google να έχει ετοιμάσει και έναν μηχανισμό για να μπορεί να "ανεβάσει σταδιακά" τον πήχη.

Στόχος της με αυτά τα μέτρα είναι να περιορίσει τη διάδοση malware στο Android, αφού πολλοί επιτήδειοι που γράφουν κακόβουλο κώδικα εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες των παλιότερων εκδόσεων του λειτουργικού, ζητώντας από τους χρήστες να κατεβάσουν στις συσκευές τους κάποιο app που δεν διατίθεται στο Play Store.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως οι power users που θέλουν οπωσδήποτε κάποιο παλιότερο APK στο κινητό τους θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσα από ένα νέο flag, αλλά η όλη διαδικασία θα απαιτεί αρκετά παραπάνω βήματα σε σχέση με το πώς γίνεται τώρα.

Tags: