Επιστήμονες θέλουν να μετατρέψουν τη Γη σε τεράστιο παρατηρητήριο

Χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες
24 Ιανουαρίου 2023 10:26
Επιστήμονες θέλουν να μετατρέψουν τη Γη σε τεράστιο παρατηρητήριο

Οι οπτικές ίνες σήμερα εκτείνονται σε τεράστιες αποστάσεις σε όλη τη Γη, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων επικοινωνίας των ανθρώπων. Επιστήμονες του Norwegian University of Science and Technology (NTNU) όμως θεωρούν πως οι οπτικές ίνες μπορούν να εξυπηρετήσουν και έναν ακόμα σκοπό, την παρατήρηση της επιφάνειας της Γης.

Χρησιμοποιώντας τα 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα των οπτικών ινών, σε συνδυασμό με δορυφόρους και άλλα συστήματα αισθητήρων, μπορούν να παρακολουθούν καταιγίδες, σεισμούς, ακόμα και σπασμένους αγωγούς μεταφοράς καυσίμων σε όλο τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια παρατήρηση για τις επιστήμες της γης και των ωκεανών.

Οι παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν μέσω να ακουστικών δυνατοτήτων των οπτικών ινών. Οποιαδήποτε ένταση τεντώματος στο καλώδιο που προκαλείται από ακουστικά κύματα ή κανονικά κύματα, μπορεί να καταγραφεί και να μετρηθεί. Η τεχνολογία είναι δοκιμασμένη από το 2020, όταν στη διάρκεια 44 ημερών οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν πάνω από 800 τραγούδια φαλαινών μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών 120 χιλιομέτρων, ενώ ανίχνευσαν και μία μεγάλη καταιγίδα 13.000 χιλιόμετρα μακριά.

Η τεχνολογία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει άλματα. Τώρα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να παρακολουθούμε και να μετράμε ακουστικά σήματα σε αποστάσεις 100-200 χιλιομέτρων.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αρκετό “θόρυβο”, δυσκολεύοντας τους επιστήμονες να ξεχωρίσουν τα σήματα, αλλά εδώ έρχονται οι δορυφόροι και άλλες αισθητήριες συσκευές. Λόγω της τεράστιας έκτασης του δικτύου οπτικών ινών, τα πιθανά αποτελέσματα ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να είναι τεράστια.

Το σύστημα DAS και τα πειράματα παρατήρησης φαλαινών δείχνουν μία τελείως νέα χρήση της ήδη υπάρχουσας υποδομής οπτικών ινών, προσφέροντας εξαιρετική, μοναδική επιστήμη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.