Microsoft - OpenAI: Ρίχνει πολλά δισεκατομμύρια για χάρη του ChatGPT

Επίσημη η συμφωνία που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης
23 Ιανουαρίου 2023 18:19
Microsoft - OpenAI: Ρίχνει πολλά δισεκατομμύρια για χάρη του ChatGPT

Τα ρεπορτάζ του επικείμενου νέου deal μεταξύ Microsoft και OpenAI είχαν κυκλοφορήσει πριν από εβδομάδες. Τώρα, όμως με κάθε επισημότητα η Microsoft ανακοίνωσε ένα "χρυσό" πολυετές deal "πολλών δισεκατομμυρίων" που θα επεκτείνει την συνεργασία της με την OpenAI για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Στη φαρέτρα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI συγκαταλέγεται το ChatGPT, που έχει αποκτήσει viral διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, καθώς και το DALL-E 2, που είναι ένα προηγμένο εργαλείο επεξεργασίας εικόνας. Επίσημα δεν αναφέρθηκε το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά σε προηγούμενο ρεπορτάζ μάθαμε ότι θα φτάνει τα $10 δισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτή την εξαγορά η 

Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, προχώρησε σε μια δήλωση αμέσως μετά την τεράστια επένδυση: "Διαμορφώσαμε τη συνεργασία μας με το OpenAI γύρω από την κοινή φιλοδοξία να προωθήσουμε υπεύθυνα την έρευνα αιχμής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα. Σε αυτή την επόμενη φάση της συνεργασίας μας, οι προγραμματιστές και οι οργανισμοί σε όλους τους κλάδους θα έχουν πρόσβαση στην καλύτερη υποδομή, τα μοντέλα και την αλυσίδα εργαλείων AI με το Azure για να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν τις εφαρμογές τους."

Πρακτικά, η Microsoft σκοπεύει να ενσωματώσει αυτά τα πανίσχυρα και ολοένα εξελισσόμενα AI εργαλεία στις δικές της υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα να ενσωματώσει το ChatGPT στην μηχανή αναζήτησης Bing, μια κίνηση που πολλοί την χαρακτηρίζουν ως "Google killer". Βέβαια, το βασικό μέρος της συμφωνίας προβλέπει ότι η Microsoft θα είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης cloud για το OpenAI και οι υπηρεσίες cloud της Microsoft θα τροφοδοτούν όλους τους φόρτους εργασίας του OpenAI σε προϊόντα, υπηρεσίες API και έρευνα.

Για την ιστορία, η Microsoft είχε ανακοινώσει επίσημα πέρυσι ότι σκοπεύει να ενσωματώσει στο Bing την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργίας εικόνων Dall-E 2. Η σχέση των δύο εταιριών δεν είναι τυχαία φυσικά, αφού το 2019 η Microsoft είχε επενδύσει 1 δισεκατομμύριο στην OpenAI, συνάπτοντας μια συμφωνία πολλών χρόνων που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι όλες οι AI τεχνολογίες της θα τρέχουν στο Azure δίκτυο.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία με βάση τις υποδείξεις του χρήστη και μπορεί να απαντήσει σε ένα μεγάλο εύρος ερωτήσεων μιμούμενη το ανθρώπινο στυλ ομιλίας.

Το αποτελέσματα είναι τόσο ρεαλιστικά που σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στα κεντρικά γραφεία της Google από τα τέλη του Νοεμβρίου, η οποία θεωρεί πως ένας τόσο φυσικός τρόπος απαντήσεων μπορεί να αλλάξει για πάντα το τι περιμένουν οι χρήστες από μια μηχανή αναζήτησης που μέχρι τώρα επιστρέφει απλά links σε άλλες σελίδες.