Επιστήμονες αναδόμησαν ψηφιακά το μεγαλύτερο φαραώ της Αιγύπτου

Σε διαφορετικές ηλικίες
22 Ιανουαρίου 2023 10:20
Επιστήμονες αναδόμησαν ψηφιακά το μεγαλύτερο φαραώ της Αιγύπτου

Ο Ραμσής Β’ αναφέρεται συχνά ως ο “μεγαλύτερος φαραώ της Αιγύπτου” και όχι άδικα, αφού θεωρείται πως πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετά από 66 χρόνια βασιλείας από το 1279 έως το 1213 π.Χ. Τα αγάλματα και οι απεικονίσεις του πριν 3.000 χρόνια τον εμφανίζουν ως έναν όμορφο άντρα με στρογγυλό πρόσωπο, μεγάλη μύτη και ψηλά ζυγωματικά. Η μούμια του βρέθηκε το 1881 και έκτοτε πολλοί επιστήμονες, ιστορικοί και καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να αναδομήσουν το πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλές απεικονίσεις του που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Τώρα όμως, ερευνητές του Liverpool John Moores University σε συνεργασία με το Sahar Saleem University στο Κάιρο, αποφάσισαν να αναδομήσουν ψηφιακά το πρόσωπό του βασισμένοι στη μούμια του, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.

Πρώτα κατέγραψαν αξονικές τομογραφίες και φωτογραφίες της μούμιας και τα συνδύασαν με ιστορικά δεδομένα για να αναδομήσουν το πρόσωπό του από τα κόκκαλα. Μόλις καταχωρήθηκαν τα δεδομένα της δομής του προσώπου, οι πληροφορίες εισάχθηκαν σε ένα software που χρησιμοποιείται για τις αναπαραστάσεις εγκληματικών ενεργειών. Βάσει των οστών και των μετρήσεων για το πάχος των μυών του προσώπου από αιγυπτιακούς πληθυσμούς, οι ερευνητές αναδόμησαν τους μύες και τους συνδέσμους.

Το αποτέλεσμα είναι μία εικόνα ενός ηλικιωμένου άντρα με μακρύ πρόσωπο, πλατιά μύτη, μάτια κοντά μεταξύ τους, έντονα γρίζα φρύδια και πλατύ στόμα με λεπτό πάνω χείλος. Η αναδόμηση δε σταμάτησε εκεί και σειρά είχε η αναδόμηση του δέρματος και των τριχών.

Το χρώμα του δέρματος επιλέχθηκε βάσει του χρώματος που επικρατούσε στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή. Το χρώμα των μαλλιών βασίστηκε σε δεδομένα όπως μικροσκοπικές μελέτες, αποκαλύπτοντας ένα κεφάλι με κόκκινες τρίχες, κάτι που εκείνη την εποχή στην Αίγυπτο θεωρούνταν θεϊκό χαρακτηριστικό.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες τεχνικές ηλικιακής οπισθοδρόμησης, μπόρεσαν να απεικονίσουν τον Ραμσή Β’ σε νεότερη ηλικία, έναν μεσήλικα άντρα στο απόγειο της βασιλείας του. Η εικόνα είναι πολύ κοντά στην προηγούμενη, απλά με λιγότερες ρυτίδες, με σηκωμένα ζυγωματικά και πιο πλούσια μαλλιά.

Η ίδια ομάδα εργάζεται τώρα για την αναδόμηση του προσώπου του Τουταγχαμών.