Έρευνα αποκαλύπτει πως η άρνηση της κλιματικής αλλαγής έχει εκτοξευτεί στα social media

Μετά από διαφημίσεις εταιριών ορυκτών καυσίμων
21 Ιανουαρίου 2023 10:00
Έρευνα αποκαλύπτει πως η άρνηση της κλιματικής αλλαγής έχει εκτοξευτεί στα social media

Το 2022 η Meta κέρδισε εκατομμύρια προωθώντας διαφημίσεις από εταιρίες ορυκτών καυσίμων οι οποίες αρνούνταν την κλιματική αλλαγή. Ερευνητές εντόπισαν πως μόνο την εβδομάδα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το Νοέμβριο, νομικές οντότητες που συνδέονται με εταιρίες ορυκτών καυσίμων ξόδεψαν $4 εκατομμύρια σε διαφημίσεις σε Facebook και Instagram.

Αμέσως μετά, υπήρξε ένα κύμα άρνησης της κλιματικής αλλαγής στο Twitter, με το hashtag #climatescam να μπαίνει αρκετές φορές στα trends της πλατφόρμας.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μία σοκαριστική επιστροφή της άρνησης της κλιματικής αλλαγής και αμέλεια από τις Big Tech εταιρίες, οι οποίες όχι απλά συνεχίζουν να κερδίζουν από αυτό, αλλά πολλές φορές προτείνουν τέτοιο περιεχόμενο στους χρήστες.

Η έρευνα εντόπισε 850 διαφημιζόμενους στις πλατφόρμες της Meta μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 23ης Νοεμβρίου, μίας κρίσιμης περιόδου πριν τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Αίγυπτο. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έστειλε ένα μικρό στρατό από αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ οι εταιρίες είχαν και έντονη online παρουσία εκείνη την περίοδο.

Τα κύρια σημεία των διαφημίσεων που αναπαράχθηκαν εκείνη την περίοδο, αμφισβητούσαν το 97% της συναίνεσης της επιστημονικής κοινότητας για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, καλλιεργούσαν το φόβο πως η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και προωθούσαν την άποψη πως η ανακύκλωση από μόνη της είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά.

Ο τόνος των εταιριών πετρελαίου και αερίου έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά οι λύσεις που προτείνουν κρατούν τις χώρες εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα και δεν αναζητούν εναλλακτικές, καθαρές πηγές ενέργειας.

Η πηγή της δημοφιλίας του hashtag #climatescam στο Twitter είναι παντελώς άγνωστη και αυτό δείχνει την ανάγκη διαφάνειας στο πώς και γιατί οι πλατφόρμες εμφανίζουν περιεχόμενο στους χρήστες. Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και χρειάζεται μία συντονισμένη απάντηση παντού, από τις Big Tech εταιρίες έως τους νομοθέτες.