Ελλάδα: Η ταχύτητα του internet βελτιώθηκε πολύ μέσα στο 2022 - Αυτός είναι ο νέος μέσος όρος

Ο τελικός απολογισμός για τη χρονιά που πέρασε
20 Ιανουαρίου 2023 19:23
Ελλάδα: Η ταχύτητα του internet βελτιώθηκε πολύ μέσα στο 2022 - Αυτός είναι ο νέος μέσος όρος

Η Ookla, η εταιρία που συντηρεί τη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα δοκιμών ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, το πασίγνωστο Speedtest, έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας τα τελικά της δεδομένα για το 2022.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Global Index, η μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα τόσο για τις σταθερές συνδέσεις όσο και για τα mobile δίκτυα των κινητών έχει βελτιωθεί πολύ μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ειδικότερα, διαμορφώνεται ως εξής:

Η μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για το 2022, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανέρχεται σε 43.38 Mbps για το Download και σε 7.09 Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 13 ms.

Σε σχέση με το 2021 η αύξηση είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, το Δεκεμβρίου του 2021 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανερχόταν σε μόλις 33.03 Mbps. Όπως φαίνεται, λοιπόν, το 2021 ήταν η χρονιά που οι περισσότεροι άφησαν στο παρελθόν τις ADSL συνδέσεις που κρατούσαν τον μέσο όρο μας κοντά στο όριο των 24 Mbps. Πλέον οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται πως έχουν τουλάχιστον VDSL 50 Mbps γραμμή, αφού προς τα εκεί τείνει ο μέσος όρος.

Η μέση ταχύτητα mobile internet στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για το 2022, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανέρχεται σε 61.67 Mbps για το Download και σε 12.91Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 23 ms.

Σε σχέση με το 2021 η αύξηση είναι και πάλι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2021 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανερχόταν σε 51.42 Mbps. Πέρα από μια πτώση τον Αύγουστο -που ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες δοκιμές έγιναν από νησιά και χωριά καθώς πολλοί πήγαν διακοπές- η ταχύτητα των mobile δικτυών στην Ελλάδα είχε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Πως συγκρίνεται το internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 93. Τον Δεκέμβριο του 2021 βρισκόμασταν στη θέση 91. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που η μέση ταχύτητα έχει αυξηθεί σημαντικά, δε συμβαδίζουμε με τον ρυθμό αύξησης που παρατηρείτε σε άλλες χώρες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.

Πως συγκρίνεται το mobile internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest για τα mobile δίκτυα, η Ελλάδα τα πηγαίνει περίφημα και βρίσκεται στη θέση 29, σκαρφαλώνοντας τρεις θέσεις σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 που είχαμε «τερματίσει» στη θέση 31.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.