TikTok: Απειλείται με ban από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου
20 Ιανουαρίου 2023 11:05
TikTok: Απειλείται με ban από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κινεζική εταιρία social media, TikTok, απειλείται με ban από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δε συμμορφωθεί άμεσα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν το Σεπτέμβριο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton, προειδοποίησε τον CEO της εταιρίας Shou Zi Chew σε μία βιντεο-διάσκεψη μεταξύ των δύο αντρών.

Το TikTok πρέπει να συμμορφωθεί με το Digital Services Act (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου. Δε θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε πλήρεις κυρώσεις για να προστατέψουμε τους πολίτες μας, αν οι έλεγχοι δε δείξουν πλήρη συμμόρφωση.

Το TikTok απάντησε πως δεσμεύεται στην τήρηση του DSA και περιέγραψε τις προσπάθειές του να εναρμονιστεί με άλλες νομοθεσίες της Ε.Ε. όπως το GDPR και ο περιορισμός της παραπληροφόρησης.

Με τα νεαρότερα κοινά έρχεται και μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν είναι αποδεκτό πίσω από φαινομενικά διασκεδαστικό και αθώο περιεχόμενο, οι χρήστες σε δευτερόλεπτα να βρίσκονται μπροστά σε επικίνδυνο και μερικές φορές απειλητικό για τη ζωή περιεχόμενο. Το DSA περιλαμβάνει αποτρεπτικές κυρώσεις συμπεριλαμβανομένου ενός ban στην Ευρώπη, στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων που απειλούν τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων. – Thierry Breton

Το DSA απαιτεί από τις online πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για να αστυνομεύσουν το internet για παράνομο περιεχόμενο και τα πρόστιμα ανέρχονται έως και στο 6% των παγκόσμιων εσόδων σε περίπτωση παραβίασης.