Η Tesla έστησε το video του Autopilot παραπλανώντας τον κόσμο

Το παραδέχτηκε ο επικεφαλής software
20 Ιανουαρίου 2023 10:10
Η Tesla έστησε το video του Autopilot παραπλανώντας τον κόσμο

Το περίφημο video της Tesla από το 2016 στο οποίο εμφανίζεται ένα Tesla “να οδηγάει μόνο του”, είναι τελικά παραπλανητικό σύμφωνα με τον Ashok Elluswamy, επικεφαλής του Autopilot software της Tesla. Σε μία πρόσφατή κατάθεσή του, ο Elluswamy παραδέχτηκε πως το video “είχε σκοπό να δείξει τι θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί με το σύστημα” και όχι αυτό που θα περίμεναν οι πελάτες να κάνει το σύστημα.

Για όσους δε θυμούνται, το video δείχνει ένα Tesla να οδηγάει και να παρκάρει μόνο του, αποφεύγοντας εμπόδια και υπακούοντας στα φανάρια και στη σήμανση του δρόμου. Ο Elon Musk έσπευσε να μοιραστεί στο Twitter το video με την περιγραφή “Το Tesla οδηγάει μόνο του”, το link του video όμως έχει πλέον κατέβει από την επίσημη σελίδα της Tesla.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο Tesla δεν κινήθηκε ελεύθερα βασιζόμενο μόνο στις κάμερες και τους αισθητήρες του. Είχε προηγηθεί επιπλέον 3D χαρτογράφηση της διαδρομής κάνοντας πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Με άλλα λόγια, το Autopilot της Tesla δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει δυναμικό σχεδιασμό της διαδρομής και βασίστηκε στους μηχανικούς της εταιρίας για τις επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόταν για τη δημιουργία του video. Μάλιστα ο Elon Musk έδωσε τις ευλογίες του για αυτήν την τακτική.

Εφόσον είναι demo, δεν πειράζει να προ-προγραμματίσουμε κάτι, αφού θα δώσουμε αργότερα τον κώδικα με OTA update.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάθεση του Elluswamy έρχεται μετά από μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια του εκλιπόντος Wei Huang ο οποίος σκοτώθηκε το 2018, όταν το Model X του με Autopilot καρφώθηκε στο ενδιάμεσο διαχωριστικό ενός αυτοκινητοδρόμου.

Ο Elluswamy παραδέχτηκε επίσης πως η έκδοση του Autopilot που ήταν διαθέσιμη όταν ανέβηκε το video, δεν είχε δυνατότητες διαχείρισης των φαναριών παρόλο που έτσι εμφανίζεται στο video.

Οι δικηγόροι της Tesla ισχυρίζονται πως η εταιρία δεν έχει πει ψέματα κάπου, αφού η περιγραφή του video ξεκινά με τη σημείωση πως “το άτομο στη θέση του οδηγού βρίσκεται εκεί για νομικούς λόγους. Δεν κάνει τίποτα. Το όχημα οδηγάει μόνο του”. Κάτι που όντως συμβαίνει, απλά δεν μπορούσε να το κάνει χωρίς το custom software και τη χαρτογράφηση των μηχανικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, ισορροπεί στα όρια της παραπλάνησης, αφού το λογικό συμπέρασμα του θεατή είναι πως το Autopilot είχε όντως αυτές τις δυνατότητες ανεξαρτήτως συνθηκών και μέρους.