Το ρομπότ Atlas γίνεται οικοδόμος στο νέο βίντεο της Boston Dynamics

Κάνει και λίγο παρκούρ με την ευκαιρία
19 Ιανουαρίου 2023 10:56
Το ρομπότ Atlas γίνεται οικοδόμος στο νέο βίντεο της Boston Dynamics

Ακόμα μία εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων του πρόσφερε το ρομπότ Atlas της Boston Dynamics στο νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία. Σε μία στημένη τοποθεσία εργασιών με σκαλωσιές, ο “εργάτης” άνθρωπος ζητάει από το ρομπότ να τον βοηθήσει φέρνοντάς του τα εργαλεία του. Και ενώ η αποστολή μπορεί να ακούγεται απλή, υπάρχουν πολλά που πρέπει να προσέξετε στο βίντεο.

Καταρχάς, ο Atlas αρπάζει μία ξύλινη σανίδα και την τοποθετεί με άνεση και ακρίβεια σε ένα μεγάλο κενό για να μπορέσει να διασχίσει την απόσταση. Έπειτα, πάλι με χαρακτηριστική άνεση, σκύβει και σηκώνει το σάκο με τα εργαλεία. Προσέξτε πως τον σάκο τον αρπάζει από το πάνω μέρος του και όχι από τη βάση του. Έπειτα, με τα δυο χέρια του απασχολημένα κρατώντας το σάκο, ανεβαίνει σκάλες, ισορροπεί στη σανίδα, πηδάει στο επόμενο επίπεδο προσέχοντας να μη χτυπήσει στο ταβάνι και πραγματοποιώντας ένα επιτόπιο άλμα γυρνάει και ταυτόχρονα πετάει το σάκο με ακρίβεια μπροστά στον άνθρωπο. Το αχρείαστο αλλά εντυπωσιακό άλμα 540 μοιρών που πραγματοποιεί στο τέλος, οι μηχανικοί της Boston Dynamics το ονόμασαν Sick Trick.

Το παρκούρ μας αναγκάζει να καταλάβουμε τους φυσικούς περιορισμούς του ρομπότ και ο χορός μας αναγκάζει να σκεφτούμε πόσο ακριβής και ευέλικτη μπορεί να γίνει όλη η κίνηση του σώματος. Τώρα η χειραγώγηση μας αναγκάζει να λάβουμε υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις ερμηνεύσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο με τα χέρια. Αυτό που είναι σημαντικό στο Atlas project είναι να μην αφήνουμε κανένα από τα άλλα πράγματα που έχουμε μάθει να πάει χαμένο.

Η όλη διαδικασία προετοιμασίας του Atlas για το συγκεκριμένο βίντεο δεν ήταν εύκολη και μπορείτε να δείτε το video behind-the-scenes παρακάτω.

Αυτή είναι μία επίδειξη μερικών νέων δυνατοτήτων ελέγχου του ρομπότ και μία διασκεδαστική σύνδεση με όσα έχει μάθει πριν. Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη θεμελιώδη τεχνολογία η οποία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε και να προσαρμόσουμε εύκολα δυναμικές συμπεριφορές όπως αυτή, για να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε σε πραγματικές, φυσικά απαιτητικές εργασίες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που απαιτούνται για να παραδώσουμε μία ολοκληρωμένη λύση σε έναν τομέα όπως αυτός των κατασκευών. Το βίντεο αυτό δείχνει μόνο ένα μικρό τμήμα όλων όσων ετοιμάζουμε αυτό το διάστημα.