Έρχονται νέες DDR5 μνήμες με τεράστια χωρητικότητα 24GB και 48GB ανά στικ!

Που θα επιτρέψουν μερικούς ασυνήθιστους συνδιασμούς
18 Ιανουαρίου 2023 18:49
Έρχονται νέες DDR5 μνήμες με τεράστια χωρητικότητα 24GB και 48GB ανά στικ!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Tom’s Hardware, η Micron, μια από τις κορυφαίες εταιρίες του κόσμου για προϊόντα μνήμης και αποθήκευσης, ανακοίνωσε μόλις τα νέα της DDR5 memory modules που έχουν μια ιδιαιτερότητα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέες μνήμες της Crucial (μια εταιρία της Micron) θα έρθουν στην αγορά με τις ασυνήθιστες χωρητικότητες 24GB και 48GB ανά στικ, υποστηρίζοντας τόσο AMD EXPO προφίλ overclocking όσο και Intel XMP 3.0. Αυτό τις καθιστά ιδανικές λύσεις για συνθέσεις που χρησιμοποιούν τους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 ή τα 12ης και 13ης γενιάς Core μοντέλα της Intel.

Όσον αφορά τις τεχνικές τους προδιαγραφές, οι νέες αυτές DDR5 θα διαθέτουν ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων 5200 MT/s και 5600 MT/s, με CL46 latency. Παράλληλα, η τάση λειτουργίας τους ανέρχεται στα 1,1V. Τα DIMMs θα είναι διαθέσιμα και σε παραδοσιακές εκδόσεις των 8GB, 16GB και 32GB, αλλά οι χωρητικότητες που ξεχωρίζουν είναι αυτές των 24GB και 48GB. Τυπικά, οι μεγαλύτερες αυτές μνήμες προτείνονται συνήθως για servers νέας γενιάς, καθώς επιτρέπουν με χαμηλότερο κόστος την επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ της χωρητικότητας της RAM και του αριθμού των CPU πυρήνων. Ωστόσο, η υποστήριξη των AMD EXPO και Intel XMP 3.0 προφίλ δείχνει πως οι εν λόγω μνήμες απευθύνονται κυρίως σε PC hardware enthusiasts.

Τι σημαίνει, λοιπόν, η κυκλοφορία DDR5 μνημών των 24GB και 48GB; Προσεχώς θα είναι πολύ πιο εύκολο να χρήσει κάποιος μια σύνθεση με dual-channel μνήμη συνολικής χωρητικότητας 48GB ή 96GB, αξιοποιώντας δύο τέτοια στικ. Πιθανώς αυτοί οι συνδυασμοί θα είναι πιο οικονομικοί σε σχέση με τα συνηθέστερα νούμερα των 64GB ή 128GB μνήμης RAM, δίνοντας μια ακόμη επιλογή για τους καταναλωτές.

Προς το παρόν η Micron δεν έχει ανακοινώσει τις προτεινόμενες τιμές για τις DDR5-5200 και DDR5-5600 μνήμες της, αλλά σίγουρα αν είναι ελκυστικές θα κλείσουν το μάτι σε αρκετούς PC builders.

Tags: