Η Ρωσία ανακοίνωσε αποστολή διάσωσης στον ISS

Μετά τη βλάβη του συστήματος ψύξης στη Soyuz κάψουλα
18 Ιανουαρίου 2023 10:42
Η Ρωσία ανακοίνωσε αποστολή διάσωσης στον ISS

Οι κοσμοναύτες Dmitry Petelin, Sergei Prokopyev και ο αστροναύτης Frank Rubio έφτασαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον περασμένο Σεπτέμβριο με την αποστολή MS-22 της Roscosmos με μία Soyuz κάψουλα. Η επιστροφή τους ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, ωστόσο η βλάβη στο σύστημα ψύξης της κάψουλας επεκτείνει την παραμονή τους για αρκετούς μήνες, καθώς οι μηχανικοί της Roscosmos δεν μπορούν να είναι σίγουροι πως θα διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό της κάψουλας κατά την επανείσοδό της στην ατμόσφαιρα.

Η διαρροή ψυκτικού υγρού από τη Soyuz κάψουλα εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου, με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς να πιστεύουν πως χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη μεγέθους μόλις ενός χιλιοστού.

Έτσι λοιπόν η Roscosmos ανακοίνωσε μία αποστολή διάσωσης, στέλνοντας μία άδεια κάψουλα Soyuz στον ISS τον επόμενο μήνα για να φέρει το πλήρωμα πίσω στη Γη. Η MS-23 αποστολή θα εκτοξευτεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Δεν την αποκαλούμε μία Soyuz διάσωσης. Την αποκαλούμε μία Soyuz αντικατάστασης. Το πλήρωμα είναι ασφαλές μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η MS-22 μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Ένα ακόμα σενάριο περιλαμβάνει την Crew Dragon κάψουλα της SpaceX η οποία μετέφερε τέσσερις αστροναύτες στον ISS τον Οκτώβριο.

Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε με ασφάλεια τα μέλη του πληρώματος στο τμήμα της κάψουλας που τοποθετείται το φορτίο επιστρέφοντας στη Γη. Αυτή η περίπτωση είναι μόνο για ώρα ανάγκης, μόνο αν χρειάζεται να εκκενώσουμε τον ISS. Δεν είναι το βέλτιστο σχέδιο.

Όσο για την προβληματική κάψουλα Soyuz MS-22, η επιστροφή της αναμένεται το Μάρτιο, αφού επιστρέψει με ασφάλεια η επανδρωμένη MS-23.

Θα φέρει πίσω εξοπλισμό και πειράματα τα οποία δεν είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία.